Умора, промени в теглото или на косата - най-честите симптоми

Ако една двойка се опитва нощ след нощ и въпреки това не създава потомство, това може да бъде симптом за проблеми с щитовидната жлеза, - ако тя произвежда твърде малко хормони, това може да доведе до апатия и проблем с ерекцията при мъжете. При жените хормоните контролират узряването на яйцеклетките и хода на цикъла. Ако имате дисбаланс или дисфункция, шансът за бременност намалява. 

Кой е миниатюрният орган, който контролира функциите в тялото ни

Особено честа причина за хипофункция е синдромът на Хашимото, кръстен на японеца Хакаро Хашимото. Това е най-често срещаното автоимунно заболяване. Един от признаците е постоянната умора. При преглед се вижда възпаление на щитовидната жлеза. Тиреодитът на щитовидната жлеза означава, че собствената имунна система на тялото атакува и уврежда тъканта на щитовидната жлеза.

Пациентите със синдром на Хашимото са уморени, спят много, често наддават на тегло, косата им става по-чуплива, някои имат затруднения в дишането, кожата се променя, особено на лактите и на кокалчетата, жените имат и менструални смущения, някои имат и проблеми с храносмилането. Хашимото е само находка, има много хора, които имат измерими антитела, но щитовидната жлеза може да им противодейства добре, обобщават лекарите. 

Как хормоните влияят на теглото ни?

При бременност се увеличава нуждата от хормони на щитовидната жлеза. Ако приемате хормони и отслабнете с 5 кг., трябва лекар отново да определи необходимата доза хормон, защото тя зависи от телесното тегло.   

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!