Тежи около 20 грама и е с размер на орех

Щитовидната жлеза тежи около 20 гр и е с размер на орех, но е нещо като контролен център на целия организъм. Тя регулира дейностите в тялото ни, а ако регулаторите са пренапрегнати, всичко се обърква. Ако работят твърде малко – всичко спира. Щитовидната жлеза е „тайният владетел” на органите. Ключът към нейната сила са хормоните, които тъканите й произвеждат. Тези хормони достигат до почти всяка клетка в тялото. Телесната температура, кръвното налягане и пулсът обикновено са ниски при хипотиреоидизъм и повишени при хипертиреоидизъм. По-малкото хормони забавят храносмилането и водят до депресия. Повишените нива на хормони могат да причинят диария, вътрешно безпокойство и нарушение на съня. Те могат да повлияят на менструацията и на либидото. 

Кой е най-големият рисков фактор за развитие на рак, който може да контролираме

В началото на бременността децата зависят от тиреоидните хормони на майката докато собствената щитовидна жлеза на плода стане активна. Хормоните играят решаваща роля за физическото развитие още преди раждането.

За да работи, щитовидната жлеза се нуждае от йод. Човешкото тяло не може само да произвежда йод и може да го съхранява в ограничена степен, затова трябва да се приема редовно чрез храната. Съдържанието на йод е особено високо в някои видове риба, морски дарове, млечни храни, тиква, спанак, ядки и йодирана сол.

Пеперудите имат същия орган като щитовидната жлеза, който контролира тяхната метаморфоза от гъсеница до пеперуда. Щитовидната жлеза участва в много промени в живота ни.

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!