В ЕС все по-трудно ще се взимат солидарни решения, каза бившият зам.-външен министър

Въпросът за правителството не опира до личността, а до политическите позиции и подкрепата, която то би имало. За съжаление, сме изправени пред две опции, които се вписват в графата „повече от същото“. Първата е управлението на едни до болка познати партии или личности, втората е нови избори. Управляващите доскоро имат много сериозна отговорност и тя е в това, че те убиха вярата, че е възможна алтернатива на това, което имаме от много време. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

Той коментира и политическата ситуация в Европа.

„Процесът на милитаризация на международните отношения е очевиден. България е сериозен производител на оръжия и може да търси своето място тук, но сигурността не се крепи само върху оръжията“, коментира още бившият зам.-министър.

Той посочи, че има сериозно одесняване на Европа, което се изразява не само с нарастване броя на евродепутатите от този спектър.

Петков: За всички пораженчески гласове искам да кажа - гледайте реванша

По негови думи всяко предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде по-трудно. „Рязко се засилва националистическото, което ще направи намирането на компромис и солидарни решения в ЕС много по-трудно. Това ще се отрази на формирането на европейските институции“, каза още Кючуков. Той допълни, че за Мелони вече се говори като за човека, който ще определи новия председател на Европейската комисия. „Това е форма на сътрудничество между център – дясно и крайно – дясно“, допълни още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase