Публичните финанси на България губят 3 милиарда лева годишно

Публичните финанси на България губят 3 милиарда лева годишно заради недекларираната заетост. Колосалната сума се получава от неплащане на данъци и осигуровки, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Организацията всяка година прави мащабно проучване "Икономика на светло" и анализира най-честите нарушения и порочни практики за заобикаляне на правилата и укриване на задължения към бюджета.

България остава на последните места по конкурентоспособност

"И фирмите, и техните работници посочват като типични проявления на "недекларирана заетост" следните лоши практики - работа на черно (без трудов договор), работа по договори с фиктивни клаузи, прикрити трудови договори (например предприятието не назначава, а уж предлага работа по "граждански договор" и вместо заплата дава "твърд хонорар"). Тези форми на избягване на данъчни и осигурителни вноски са особено разпространени в три сектора - селско стопанство, туризъм и строителство", посочи директорът на АИКБ Добрин Иванов по време на време на заседание на Европейския орган по труда на тема „Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд“.

Проучванията на българската работодателска организация показват, че у нас сивата икономика и в частност недекларираната заетост намаляват - бавно, но неотклонно. 

"Делът  на сенчестата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива в южните държави - членки на общността", обясни Добрин Иванов. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.