На 10 юли ще стане ясен точният процент на увеличение на тарифите, който иска „Софийска вода"

Следващият месец се очаква решение за по-висока цена на водата в София. Причината - съдебно решение, според което трябва да бъде позволена по-голяма печалба за „Софийска вода” - 13%, както е записано в концесионния договор. Начинът това да стане е потребителите да плащат повече.

Последните дни активно се заговори, че ВиК дружеството „Софийска вода" възнамерява да поиска увеличение на цената на своите услуги - с 22% за всичките над 1 милион битови клиенти. Дали това ще се случи в този размер, все още не е ясно.

Заради съдебно решение, енергийният регулатор прие на свое заседание печалбата на „Софийска вода” да е 13%. Това означава, че дружеството има право на чиста печалба от собствения си капитал до 13%.

Призиви за оставки след решението на ВАС за организацията на движението в центъра на София

На 10 юли „Софийска вода” трябва да се внесе бизнес план в общината за становище. В този бизнес план вече ще стане ясен точният процент на увеличение на тарифите, който иска дружеството.

Общината може да се съгласи или да не се с предвидените разходи. След това енергийният регулатор - на база на предоставените документи, ще вземе крайно решение за цената на водата за софиянци.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase