От МВР заявиха, че ще настояват до 2 седмици да се върне старата маркировка. Гражданите излизат на нов протест

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поиска оставката на кмета на София Васил Терзиев и управленския му екип. От столичната структура на „БСП за България" също изпратиха позиция с искане за оставката на зам.-кмета Илиян Павлов. ПП-ДБ-СС пък дадоха изявление, в което предупредиха, че решението на съда ще има сериозни последствия за всички градове в страната.

Реакциите дойдоха след решението на Върховния административен съд да бъдат прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен".

От МВР заявиха, че ще настояват до 2 седмици да се върне старата маркировка. "Ще отправим писмено искане до СО в кратки срокове да възстанови действащата организация законна, към момента, в който тя е била такава", заяви началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски. 

Решението на съда беше отчетено като победа от протестиращите. "Очаквам общината да бави и да отлага възможно най-дълго, затова призовавам СДВР да предприеме необходимите действия по премахване на незаконната организация", каза организаторът на протести срещу новата организация на движение ​Венцислав Банчев.

Нов протест заради движението в центъра на София

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” и „Спаси София” дадоха брифинг, за да изяснят обстоятелствата след решението на Върховния административен съд новата организация на движението в центъра на София да бъде спряна. Заместник-кметът в направление „Транспорт и градска мобилност” Илиян Павлов съобщи, че започва изготвянето на Генерален план за организация на движението в столицата.

Павлов заяви, че съдът е оставил новата организацията на движението недовършена. „Взели сме мерки за това и сме подготвили временна организация за движение, която да допълни липсващите стоп линии, стрелки и инвалидните места”, допълни той.

„Това решение не означава, че се връща старата организация на движението, съдът не казва това, а да се спре изпълнението на организацията на движението”, заяви общинският съветник Борис Бонев.

„Големият проблем не касае бул. „Патриарх Евтимий”, нито София, а цялата държава. На практика съдът казва, че при липсата на Генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни. Голяма част от българските градове нямат такъв план”, допълни той.

Кога организацията е била законна може да се окаже "Параграф 22". В съдебното решение е описано, че Генерален план за организацията на движението, който е изтекъл по давност, е основна причина за спирането на промените. От общината контрират - този план е изтекъл още през 2017 г.

„Дори някой да поиска да се върне старата организация на движението, нещо, което ние не искаме, защото никой не е оспорвал целесъобразността на проекта, т. нар. стара организация на движението също е незаконна. Тя беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г.”, твърди Бонев.

Съдът спря окончателно новата организация на движение в центъра на София

Председателят на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и на групата на Местна коалиция „БСП за България" в СОС Иван Таков поиска оставката на заместник-кмета по транспорт на Столична община Илиян Павлов.

„Чакаме оставката на заместник-кмета по транспорт на Столична община Илиян Павлов, след като и Върховният административен съд потвърди некомпетентността му. Това е един от начините той да понесе отговорност за всичките безобразия, които сътвори заедно със „Спаси София" в центъра на столицата”, обяви Таков.

"Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват", допълни той. 

Според Таков необмислената и неподготвена реорганизация на движението по улиците и булевардите около НДК трябва незабавно да бъде отменена. "Върховният административен съд не дава предписание какво да бъде направено оттук-нататък, затова сега СДВР трябва да разпореди връщането на старата организация на движение", коментира председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. 

"Стоп на беззаконието на пътищата": Протест блокира центъра на София (КАРТА)

След решението на ВАС от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха оставката на Васил Терзиев и на Илиян Павлов. 

Те припомниха и че са отправяли въпроси към ПП-ДБ-СС. „Защо всичко това се е случило на тъмно? Какво могат да кажат по отношение на финансовата обосновка? Искаме и информация колко струва всичко това? Сега чухме, че ще бъде надградена тази организация, тоест, ще бъдат похарчени още пари. Искаме да ни бъде казано колко струва това”, заяви председателят на Комисията по финанси и бюджет Димитър Вучев.

„Ние няколко пъти поискахме оставката на зам.-кмета Павлов, но сега имаме основание да поискаме тази и на кмета Васил Терзиев, който очевидно застава зад него и отказа да го оттегли от екипа си”, допълни Вучев.

Председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Прошко Прошков уточни, че групата на ГЕРБ-СДС са предупредили за хронологията на един проект, който е бил възложен, след като е започнало изпълнението му „по спешност”.

„Когато извършваш незаконни действия и харчиш над 1 млн. лева, това не е ли престъпление. Говорехме, че е лошо управленско решение, но като престъпление има и друг състав. Знаем, че има и сигнали, подадени от граждани. Има достатъчни основания за самосезиране на прокуратурата”, заяви Прошков.

„Искаме оставката на кмета Терзиев, защото ние действия не виждаме. Само слушаме велики постулати как всичко ще е точно, прозрачно и законно. Имаме едно действие и то беше незаконно. Това изключително ни тревожи и мислим, че е основание за политически акт – да подаде оставка Терзиев и неговия управленски екип, заради очевидно несправяне”, категоричен беше  председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация.

Транспортната комисия в СОС обсъди реорганизацията на движението в центъра

По-късно дойде реакция от протестиращите местни граждани и Европейският център за транспортни политики. Жалбата срещу промените е подадена от центъра. Те са готови за още съдебни дела. „Ако въведат временна организация на движението и отново нарушат закона, аз предупреждавам, че ще струва отново много пари и ние не ще ги атакуваме в съда", предупреди Диана Русинова. 

„След като излезе определението на ВАС имаше доста спекулации. Бих желала да уточня няколко неща, за да се спре със спекулациите. На първо място твърдението на една определена политическа група, че били подозирали, че липсата Генерален план за организация на движението може да се окаже фатален недостатък, е абсолютна спекулация от тяхна страна и кризисен пиар”, заяви тя.

Русинова обясни, че „Спаси София” са се опитали да ги убедят, че законният им проект за организация на движението, който твърдели, че е съгласуван на 9 април, е бил възложен за проектиране на 2 май. „Искам някой да ми обясни логично как така се съгласува нещо, което изобщо е възложено за проектиране един месец по-късно. Как става това нещо в бъдещето?”, запита Русинова.

„Ние също призоваваме СДВР да вземе адекватни мерки,  тази незаконна, вече потвърдена от две инстанции организация, да бъде премахната възможно най-бързо”, призова представител на протестиращите Венцислав Банчев.

„В петък от 18:30 ч. гражданите ще се съберем за пореден път да протестираме и да изразим своята радост от решението на ВАС. Тогава ще решим какви действия ще предприемем, защото единствения път, в който кметът Терзиев дойде при нас ни каза, че ако има решение на ВАС, ще възстанови на следващия ден старата организация на движение”, посочи представител на протестиращите Васил Казаков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пресцентър на БСП