Това се посочва в изявление на белгийското председателство на ЕС

Двадесет и седемте страни от ЕС потвърдиха, че във вторник ще започнат преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова, предаде Франс прес, като цитира изявление на белгийското председателство на ЕС, публикувано в X.

Лидерите от ЕС обсъждат отбраната и помощта за Украйна

На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки, като потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица.

Това споразумение позволява официалното zапочване на преговори във вторник в Люксембург според същия източник.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за одобряването на преговорната рамка, необходима за започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, предаде Укринформ, като цитира пост на Зеленски в „Екс”, пише БТА. 

„Днес 27-те държави членки на ЕС одобриха преговорната рамка, необходима за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Благодарен съм на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за твърдата им политическа воля. Очакваме с нетърпение следващата седмица, 25 юни, когато Украйна и ЕС ще проведат първата си междуправителствена конференция, с което на практика ще бъде даден старт на преговорния процес”, заяви Зеленски.


Той отбеляза, че преговорната рамка е одобрена и за Молдова, като поздрави „нашите молдовски приятели за тази важна стъпка към общото ни европейско бъдеще”. „Заедно ще направим ЕС по-силен”, подчерта Зеленски.

Украинският президент също така благодари на всички от екипа си, които са работили усилено за осъществяването на тази историческа стъпка. „Милиони украинци, а всъщност и поколения от нашия народ, осъществяват своята европейска мечта. Украйна се завръща в Европа, на която принадлежи от векове, като пълноправен член на европейската общност”, заяви Зеленски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase