Срещата в Брюксел ще продължи два дни

Среща на върха в Брюксел. Лидерите на Евросъюза обсъждат военната подкрепа за Украйна и увеличаване на отбранителните способности на Европа. Коментирани ще бъдат още теми - кризата в Близкия изток, покана за членство на Босна и Херцеговина, както и земеделието.

Срещата на върха на Евросъюза днес започна с работен обяд с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова Израел за незабавен и неограничен достъп до Ивицата Газа, за да бъде предотвратен масов глад. Основна тема обаче остава помощта за Украйна и отбраната на Европа.

Европейските лидери се събират в Брюксел

Един от вариантите за увеличаване на военната подкрепа за Украйна е да се използват парите от лихвите на 190-те милиарда евро замразени руски авоари. „Мисля, че това е добро предложение. Ние вече предприехме първата стъпка преди две години. Използваме лихвите от замразените активи на 100% за закупуване на оръжия и за хуманитарна помощ за Украйна”, посочи премиерът на Белгия Александър Де Кро.

Въпросът е изключително сложен заради вероятността Унгария да се обяви против използването на парите за закупуване на оръжия за Украйна. Не се изключват и евентуални съдебни процедури от страна на Кремъл, който вече определи идеята като нарушение на международното право.

„Изпращаме много ясен сигнал на Путин. Той е направил грешна преценка, ако смята, че не сме в състояние да подкрепим Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц.

В дневния ред е и дългосрочното финансиране на отбраната. Появиха се предположения, че Евросъюзът се нуждае поне от 100 милиарда евро, за да може да се справи с евентуална атака от страна на Русия.

ЕНП призова за подкрепа за кабинета на Мария Габриел

„Войната не е неизбежна. Чухме гласове, че е. Живеем в мир, подкрепяме Украйна и трябва да се подготвим за бъдещето, като увеличим отбранителния капацитет на индустрия. Но да не плашим хората излишно - война не предстои”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Изказването на Борел е в резултат на писмото на председателя на Европейския съвет до държавите членки на Евросъюза. В него Шарл Мишел призова за радикални и конкретни стъпки в областта на отбраната, но и за поставяне на икономиката на Евросъюза на военна основа.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase