Какви ще са те

ЕС одобри 14-я пакет със санкции срещу Русия от началото на пълномащабната война, която започна Москва в Украйна. В текстовете за първи се включват мерки срещу руския газов сектор.

Дилема за газа: Европа обмисля запазване на транзита през Украйна

Мярката се дискутира от месеци, но в крайна сметка страните от ЕС са успели да преодолеят съпротивата на Унгария. Страната е против санкции за руския енергиен сектор, но според източници на европейското издание „Politico” Будапеща е вдигнала ветото си срещу обещание, че ЕС няма да спре проекта за разширението на АЕЦ Пакш ІІ, което се реализира от "Росатом".

В предложението на Европейската комисия беше включена забраната за пренасочване на доставки с втечнен газ от територията на общността към трети държави, както и на инвестиции в нови проекти, свързани с втечнен газ. Това е първата мярка, засягаща газовия сектор на Русия, макар и в Брюксел все още да не изглеждат готови за директна забрана на вноса.

14-я пакет забранява още на европейските банки да използват извън Русия алтернативата на SWIFT, която изготви руската Централна банка - SPFS, както и трансакции с компании, които използват системата. Въведени са и санкции срещу компании от Китай, Турция и Индия, които нарушават мерките, ограничаващи достъпа на Русия до стоки с възможна двойна употреба, или подкрепящи военната индустрия.

В списъка със санкционираните се включват още и танкери, които Русия използва за заобикаляне на западните мерки за руския петрол.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase