Детският фонд на ООН съобщи, че сред тях има над 772 000 деца

Мусонните дъждове и придошлите води на реките от Индия причиниха мащабни наводнения в североизточната част на Бангладеш, от които са засегнати над 2 милиона души. 

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), съобщи, че попадналите във водния капан, сред които има над 772 000 деца, се нуждаят от спешна помощ.

"Децата са най-уязвими, защото за тях има повишен риск от удавяне, недохранване, смъртоносни болести, предавани по водата, травми от разселването и потенциални злоупотреби в пренаселените приюти", каза Шелдън Йет, представител на УНИЦЕФ в Бангладеш.

Метеорологичната служба на страната прогнозира нови проливни валежи през следващите няколко дни. Те могат да влошат ситуацията с наводненията и да предизвикат свлачища в хълмистите райони.

Най-малко десетима души, сред които осем мюсюлмани рохинги, са загинали, след като проливните мусонни дъждове са предизвикали свлачища в бежански лагери в Южен Бангладеш.

Особено тежко е засегнат североизточният регион, където проливните дъждове и придошлите води от Индия причиниха мащабни наводнения. Бангладеш все още се възстановява от циклона, който удари крайбрежния пояс в южната част на страната в края на миналия месец.

На телевизионни кадри се виждат големи наводнения на полета и села и хора, които газят във вода до коленете в град Силхет, след като валежите опасно повишиха нивото на четири реки в региона.

Огромни площи земя са залети, което представлява значителна заплаха за реколтата, ако наводненията се задържат за по-дълъг период от време, казаха служители на земеделското министерство.

Наводненията са нанесли и значителни щети на инфраструктурата, като над 810 държавни училища в района на Силхет са наводнени, а близо 500 се използват като убежища от наводненията, съобщи УНИЦЕФ. Почти 140 общински клиники също са под вода.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА