Ще оцелее ли джунглата гледайте в репортажа на Voice of America

Влакът Майя е инфраструктурен проект, който свързва туристически градове в пет щата в Мексико, покривайки около 1500 км на полуостров Юкатан. Това е инициатива от 2018 г. на мексиканския президент Андреас Мануел Лопес Обрадор, целяща да развие икономиката на страната. 

Повдигнати са обаче много опасения за околната среда. Въпреки че проектът обещава модерна свързаност с туристическите райони, набързо построената железопътна линия представлява значителна заплаха както за джунглата, така и за пещерните системи под нея. За опасността, в която се намира природата на полуостров Юкатан, разказва Voice of America.

До момента в тази част на Мексико са унищожени над 3,4 милиони дървета, а случаите на убити на пътя ягуари се увеличават драстично.

Кой е украинският учен, разкрил една от най-големите мистерии в света по време на Студената война (ВИДЕО)

Друг сериозен проблем, свързан с влака Майя, е опасността от замърсяване на водата. Активисти и учени предупреждават, че огромната мрежа от подземни басейни реки, които са основните източници на прясна вода на полуостров Юкатан, може да бъде застрашена.

Природозащитниците твърдят, че част от влака трябва да минава покрай съществуващата магистрала, за да спре продължаващото увреждане на екосистемата. Те се опитат да докажат незаконността на проекта и са в постоянна битка с правителството.

Леонардо ди Каприо се включи в изграждането на мост за диви животни в района на Лос Анджелис (ВИДЕО)

През 2023 г. президентът на Мексико даде пълен контрол на армията върху строителството на пътя.

Ще оцелеят ли ягуарите и ще бъде ли спасена джунглата в Мексико гледайте в епизода от поредицата „52 истории“ на Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America