Какви заявки бяха дадени

Старт на политическия цикъл в опит за съставяне на редовно правителство на България. Първата крачка към връчване на мандат за кабинет вече е направена. Президентът Румен Радев проведе консултации с трите най-големи формации в Народното събрание- ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи на масата готовност да състави правителство на малцинството, когато получат първия мандат. А от ДПС поискаха президентът да влезе в ролята на медиатор.

Президентът обяви кога ще са консултациите с БСП и „Възраждане”

Първи на „Дондуков” 2 дойдоха най-големите в 50-ия парламент. Начело с лидера им Бойко Борисов.

С въпроса има ли шанс за съставяне на кабинет в новия парламент, президентът откри разгорите с партиите. Поиска да чуе и защо според тях избирателната активност е толкова ниска.

„Какъв е ходът на преговорите с другите парламентарни сили и как оценявате възможностите за съставяне устойчив кабинет?”, попита Румен Радев.

„На практика няма как да се състави правителство. Уважавам избирателите, но не може предпоследният и пред-пред последният да казват кои да са експертите”, заяви Бойко Борисов.

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

Без компромиси, според Борисов, правителство няма как да има.

„Ако нещо може да се случи то е с първия мандат. Ние няма как да подкрепим втория и третия, нито е логично, нито е правилно. Ще положим още усилия. Но вчера чухме ИТН, които казват с първия и втория – не. Това предопределя отиването на избори. Изборите са минали, да се мисли за 4-годишно управление, да се направят компромиси”, призова Борисов.

Това, че кабинет трябва да има, дойдоха да кажат на „Дондуков” 2 от ДПС.

ДПС поиска президентът да е медиатор между партиите при преговорите за кабинет

„Според Конституцията вторият мандат трябва да дойде при вас. Вие имате ли вече някакви идеи за неговата реализация и каква би била успешната формула за съставяне на кабинет?”, попита Румен Радев.

„Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителите, все пак това е волята на българския народ, не е нещо измислено”, заяви Йордан Цонев.

Въпреки честите критики от Движението към президента, те отправих апел към него.

„Ние много разчитаме на вас като президент да обедите партиите като медиатор. Нашето очакване към вас е да бъдете на висотата на тази отговорност”, заяви Цонев.

Краят на консултациите днес беше поставен от срещата с ПП-ДБ.

От ПП-ДБ потвърдиха, че остават в опозиция

„За три години ГЕРБ получи 6 пъти мандати, сега ще получи седми път, и нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме 2 пъти и плащаме голяма цена. ГЕРБ и ДПС трябва да поемат своята отговорност, те два пъти свалиха нашите редовни правителства. Сега те са на ход”, заяви Николай Денков.

„Вие имате ли възможност за третия мандат? От „Възраждане” вече дадоха заявка за кабинет анти ГЕРБ-ДПС”, заяви  президентът.

„С „Възраждане” не споделяме начина, по който гледаме на мястото на Българи в Европа и света”, каза Денков.

Пред президента от ПП-ДБ поставиха и нов сюжет.

„Появиха се снимки на снайперисти на оградата на Бойко Борисов, имате ли информация”, попита Атанас Атанасов.

„Имам информация, но когато се касае за сигурността на някое лице, конкретиката не трябва да става публично достояние. Ще говоря със службите за сигурност, да изискам такава информация”, каза Радев.

От ГЕРБ не коментираха думите на Атанас Атанасов за снайперисти пред дома на Борисов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase