Поводът е поредната новината за убийство на жена и ареста на мъжа, с когото тя живеела

Протест срещу насилието над жени се проведе пред Съдебната палата в София. Поводът е поредната новината за убийство на жена. Задържан е мъжът, с който тя живеела.

Престъплението е станало на 20 юни в столичния квартал "Красно село" при скандал между двамата и след употреба на алкохол. Жената е намерена на плочките в жилището с черепно-мозъчна травма. До момента в ефира на NOVA сме разказвали за серия от побоища над различни жени в София, които сочат именно Орлин Гигов като извършител. Пред камерата ни застана и Мила Пейкова, която според думите ѝ, също е била негова жертва. Пострадалата води дълга съдебна битка, но без успех.

Пребита е на Бъдни вечер през 2020-та година. В продължение на три години води съдебни битки, за да докаже, че Орлин Гигов е нейният насилник. 

Бита от Орлин Гигов се опитала да предпази други негови жертви

„Решението на съда беше 5000 лв. глоба и една година условно с изпитателен срок в следващите четири. Аз тези 5000 лв. ги изхарчих в хода на делото. Условната присъда ми създаде илюзията, че този човек ще бъде спрян, и няма да има шанс да наранява повече”, каза пострадалата Мила Пейкова.

Сигнали срещу Орлин Гигов има и от други жени, които твърдят, че са били бити системно от него. Едната също има лека телесна повреда, до там е приключила. Другите потърпевши са си оттеглили жалбите.

Оттеглянето на жалбите е пролука в закона, осигурила на Орлин спокойствие, смята адвокат Йорданка Бекирска. „Той владее тези жени чрез страха им. Той може да прави каквото си поиска с тях, каквото се е случва, защото оттеглянето на жабите е много сериозен червен флаг, държавата трябва да се замисли какво значи това”, каза адвокат Йорданка Бекирска.

Mъж, обвинен в насилие и побои над жени, e задържан за убийството на една от тях

Всички пострадали, без Мила Пейкова, се отказват от дело, оттеглят жалбите си. Жената твърди, че Орлин се опитал да откаже и нея. „Караше ме да се откажа от показанията си, да кажа, че сама съм паднала, че съм се пребила. Пита ме: „колко искаш - 5 хиляди, 10 хиляди…”, разказа тя. 

 

Мила опитва да се свърже с жената, убита от Орлин Гигов преди пет дни. Тя е онази украинска гражданка, за която чухме, че е пребита и изхвърлена гола и боса през 2023 г. „Опитах де се свържа с нея, писахме си SMS тя ме отблъсна... явно е била под негово внимание. Ако не беше моето семейство аз трудно щях да издържа тази борба”, каза Мила Пейкова. 

Тя води делото не заради себе си, през цялото време е искала да няма други жертви. В това време страната ни е в постоянна дискусия как Законът да защити пребитите и унижени жени.

„Самото домашно насилие не е престъпление по нашия закон. Психическото, емоционалното насилие, не се обследват. Реално на Орлин му се е разминало, защото нашия закон не функционира адекватно”, каза Бекирска. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase