Определено има какво да видите

Стил, бързина и престиж в едно. Когато споменем марката Porsche някак е логично в Германия да се усмихнат от гордост, просто защото славата на бранда отдавна е излязла извън пределите ѝ.

10 забележителности в Берлин, които не трябва да пропускате (ГАЛЕРИЯ)

Но дори и без да сте фен на високите скорости, а да сте в Щутгарт за някой от поредните двубои от Европейското първенство по футбол - Евро 2024, то ако решите да посетите дома на прочутия автомобилопроизводител, няма да сгрешите и ще прекарате няколко страхотни часа, запленени от историята му.

Настоящият музей на Porsche в квартал Цуфенхаузен отвори официално врати през 2009 година, но иначе датира от 1976 г. Старото място обаче бе твърде скромно, за да представи цялата възможна колекция и около 70-80 хиляди посетители годишно имаха възможност да се насладят предимно на 20-ина олдтаймери от богатството на марката.

Високи скорости: Вижте класиката BMW в Мюнхен

Затова и бе създадена бляскавата монолитна сграда, проектирана от австрийската компания Dеlugаn Меіѕѕl Аѕѕосіаtеd Аrсhіtесtѕ. Дори и самата архитектура на новия дом бе създадена с идеята да отразява величието на Порше, затова и тя е изключително луксозна и отговаряща на същността на производството ѝ.

Сградата предоставя достъп не само до изложбените зали, но и до ресторант, кафе, магазин, в които да се подкрепят или пазаруват, докато се запознават с различните проектантски решения в над 100-годишната история на концерна.

Хляб, наденица и халба бира - кои са най-подходящите храни за ЕВРО 2024 г.?

Тук всеки може да научи как Фердинанд Порше открива своята фирма в Щутгарт през 1931 година и как по-късно делото му е продължено от неговия син Фери. Могат да видят първата въобще кола на Porsche, която дори е електрическа - моторизираната карета Edger Lohner Elektromobil Modell C.2 Phaeton е конструирана и сглобена от Фердинанд Порше във Виена през 1898 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gt7_cars

Да се насладят на първия спортен автомобил на марката - легендарният Porsche 356, произвеждан от 1948 до 1965 година и дори на легендарната "Костенурка" на Фолксваген, която е разработена именно от Фердинанд Порше и произвеждана от 1946 до 2003 година (за този период, са произведени близо 22 милиона модификации).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PicAx (@picax_gallery)

И това са само няколко модела от цялата колекция, която съдържа общо над 600 различни вариации - серийни, състезателни, прототипи и др.

200 м над „Майнхатън“: Франкфурт от върха на Main Tower

По последни данни, музеят на Porsche в Щутгарт се посещава от близо половин милион души годишно, така че ако сте в Щутгарт, то определено има къде да прекарате приятно времето си.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!