Вижте причината за мярката

Летните неволи с питейната вода се превръщат в ежедневие за все повече населени места. За да не влязат в дългия списък на проблемни села и градове, в община Брезник опитват да реагират превантивно и забраниха безразборното поливане с вода. Населението вече е уведомено, че ще бъде наблюдавано, за да спазва наредбат. Да има вода за всички и да няма безводие. Именно затова общината вече въведе забрана за поливане, в името на това водата да не се пилее и да има за всички през летните месеци. Тук хората се стремят да спазват тази забрана, защото  в противен случай са заплашени от глоби и санкции.

В жегата: Воден режим на три села в Плевенско

Човек има ли градина, обича да забравя маркуча в нея. Защото така е по-жива надеждата, че ще се роди по нещо в двора. Но когато водата не е в излишък - а напротив, обикновено идва официалната забрана да се полива. Така са направили и в Брезник – обявено е да не се полива. В противен случай – глоби.

На не малко места в община Брезник поливат градините си на воля. И не защото им се нарушава общинската заповед – а защото могат да си го позволят, благодарение на кладенци, които са изградили по неволя.

Ако някой бъде хванат да полива с питейна вода, ще трябва да се раздели с 500 лева, а ако след това повторно пусне маркуча в градината глобата вече е 2000 лева. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase