Той е роден в Смолян

Кандидатът за патриарх на България Даниил Видински е роден през през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1997 г. и на 18 юли същата година е постриган за монах с името Даниил в Роженския манастир. 

Вартоломей за избора на Даниил: С много блага надежда и очакване възгласяме: „Достоен”

На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и става викарий на Неврокопския митрополит Натанаил. През 2011 г., по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, където служи до 2018 г. След това е избран за Видински митрополит с 11 от общо 13 гласа на Светия Синод.

Изборът му бе приветстван от патриарх Неофит и от вярващите във Видинско и Монтанско, но предизвика и протести от страна на поддръжници на епископ Поликарп, които внасят над 6 500 подписа в негова подкрепа. 

 

„Без Божията помощ нищо не можем да направим. Изборът е проверен каночично и това означава, че проведен с Божията воля“, заявява Видинският митрополит.

Даниил демонстира добри отношения с Руската православна църква. В същото време, в свои изказвания, подчертава необходимостта от мир и дипломатически решения на конфликта в Украйна. В началото на войната е обвинен за това, че поддържа руската гледна точка, след като изпраща окръжно писмо до подчинените си свещенослужители. В него митрополит Даниил излага опорни точки на руската страна относно конфликта, което предизвика широк обществен отзвук и критики. В писмото той посочва още, че демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството.

Митрополит Даниил активно участва в обществените въпроси и често изразява позиции по морални и социални теми. Той подкрепя инициативи за възстановяване на храмове и духовно просвещение на младите хора, като се характеризира с диалогичност, колегиалност и отговорност.


ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase