Проектоправителството може да бъде подложено на гласуване още в сряда

Предложението за кабинет вече е факт. Възможно е да бъде подложен на гласуване още в сряда, след като президентът издаде указ до Народното събрание. 

Три седмици след изборите парламентът ще гласува предложението за редовно правителство на първата политическа сила. От ГЕРБ-СДС обаче го предлагат с яснотата, че засега нямат нужното мнозинство.

"Ако правителството мине с трик - някой не дойде или ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, тогава правителството ще има много кратък живот. Не че някой ще го събори - ние ще излезем от него. Единствената цел ще е да приемем бюджета", обясни Бойко Борисов.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет

"Изборите, когато влезем с вот на доверие или с оставка, трябва да бъдат в подходящия период, това няма да бъде зимният със сигурност. Нормализирането на публичните финанси ще е наш приоритет", посочи Росен Желязков.

Призивът отново е към бившите партньори във властта. А ултиматумът е, че няма да има подкрепа за третия мандат.

"Обръщам се към колегите от ПП-ДБ и всички останали, които загърбват държавата, а се обръщат, че трябва да се пазят от избори. На следващите избори ще чуят същия отговор от мен, дори да са първи, като чуят че ние ще си пазят избирателите, те ще имат само "Възраждане" на разположение. Ще свършим 3-4 неща и отиваме на избори", посочи още лидерът на ГЕРБ.

Желязков допълни, че уважава позициите на депутатите в парламента. "Сериозните политици, когато изразяват своето политическо решение, държат на него", каза той.

Кои са министрите в проектокабинета „Желязков”

Минути преди връчването на мандата, от ПП-ДБ обаче отново потвърдиха - няма да подкрепят правителството на ГЕРБ, защото "следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях или с ДПС".

От "Възраждане" също потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС. Коментар от останалите политически сили все още няма.

Служебният премиер Димитър Главчев направи коментар по темата по време на инспекция на работата по бъдещата национална детска болница. "Това е повече партиен кабинет, но има и хора от служебното правителство, което говори за приемственост и оценка на работата ни. Аз почти всички бих предложил, но тогава щеше да се изгуби партийността", заяви министър-председателят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase