"Мореплавателите" са на четвъртфинал след драма с дузпи и невероятен вратар

Португалия отстрани Словения в осминафинален сблъсък на UEFA EURO 2024. Двата тима не успяха да си вкарат в редовното време и така се стигна до продължения. В тях също попадения нямаше и така дузпи решиха победител.

При изпълненията от бялата точка в герой за "мореплавателите" се превърна Диого Коща, който спаси три поредни дузпи на словенците и собственоръчно прати Португалия напред към четвъртфиналите. Точните голове във врата отбелязаха Роналдо, Фернандеш и Силва.

В 105-а минута на двубоя Роналдо изпусна дузпа. Ян Облак прояви хладнокръвие и парира удара от бялата точка, топката се удари и в гредата, но така и не влезе в очертанията на вратата.

Червен картон за треньора на Словения Матиаш Кек, а на треньора на Португалия Роберто Мартинес - жълт, съобщи Livescore.

Кристиано Роналдо не издържа на напрежението и избухна в сълзи (СНИМКА)

Мачът беше напрегнат. "Мореплавателите" поеха контрола над срещата още от самото начало, като футболистите на Роберто Мартинес бяха по-активни и търсеха повече попадението. Още в 5-ата минута топката стигна до Рубен Диаш на далечната греда след центриране от корнер. Той стреля с десния крак, но покрай вратата на словенците. 

В 31-ата минута пък Кристиано Роналдо стреля с глава, но не успя да вложи повече сила в топката и тя се превърна в лесна за Ян Облак. Три минути след това Роналдо изпълни пряк свободен удар, като мощният му шут мина опасно над напречната греда на Словения.

Минута преди края на първата част дойде и първият точен удар за словенците. Бенямин Шешко напредна с топка в крака и шутира от сериозна дистанция, като не затрудни по никакъв начин Диого Коща.

През втората част отново португалците създадоха повече опасни моменти пред противниковата врата. Две минути след подновяването на играта Бернардо Силва стигна до отбита топка в наказателното и стреля от движение. Ударът му с левия крак мина встрани от вратата на "мореплавателите".

В 55-ата минута Кристиано Роналдо отново изпрати истински снаряд от пряк свободен удар, който обаче попадна право в Ян Облак. Стражът на словенския тим успя да боксира топката.

Бенямин Шешко пропиля може би най-доброто положение за Словения в 61-ата минута, когато излезе срещу стража Диого Коща, но не успя да нанесе добър удар.

Минута преди края на редовното време пък Кристиано Роналдо получи чудесна възможност. Той беше изведен от Жота и шутира с левия крак от добра позиция, но стражът на Словения успя да спаси.

В 103-ата минута Диого Жота беше съборен от Ваня Дъркушич в наказателното поле след добър пробив. Главният съдия Даниеле Орсато посочи бялата точка. Кристиано Роналдо се нагърби с изпълнението, но не успя да вкара дузпата за Португалия след блестящо спасване на Ян Облак.

Във второто продължение пък Бенямин Шешко направи сериозен пропуск.Нападателят на Словения не успя да се възползва от грешка на Пепе. Той остана очи в очи с Диого Коща, но не успя да го преодолее.

Стигна се до изпълнение на дузпи.

0:0 - Йосип Иличич изпълни първата дузпа за Словения, но Диого Коща спаси.

0:1 - Кристиано Роналдо този път преодоля Ян Облак, за да даде аванс на "мореплавателите".

0:1 - Второ спасяване на Диого Коща. Този път той отказа Юре Балковец.

0:2 - Бруно Фернандеш реализира от бялата точка.

0:2 - Трето спасяване на Диого Коща.

Програма на мачовете на 2 юли, вторник:

19 ч. -  Румъния - Нидерландия гледайте на живо с картина в Gong.bg.

22 ч. -  Австрия - Турция гледайте на живо по NOVA, DIEMA SPORT 3 и Gong.bg

Футболните фенове ще могат да проследят двубоите от UEFA EURO 2024 по NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3, в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA, както и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, и в спортния портал Gong.bg

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Gong.bg