Учениците са вдигнали успеха си до 42.9 точки

Седмокласниците са повишили резултатите си по математика в сравнение с миналата година. Това стана ясно от анализ на Просветното министерство на данните от Националното външно оценяване. Учениците са вдигнали успеха си до 42.9 точки.

На фона на единствените двама ученици, които на миналогодишните изпити са изкарали 100 от 100 възможни точки, сега те са 18 души.

Повече отличници и по-малко двойкаджии сред всички 57 000 ученици, които тази година се явиха на НВО по български и по математика. С минимумът от 0 точки сега са 26 деца. За сравнение – миналата година те са били 43. За разлика от резултатите по български език и литература, които се доближават до тези от 2023 г., по математика седмокласниците успяват да вдигнат успеха си с повече от 7 точки.

Вижте верните отговори на НВО по математика за 7 клас

С над 96 т. по български и 90 т. по математика Андреа Мачковска ще се бори за прием в Испанската гимназия. „На втория модул ме затрудни задачата от работа и геометричната. Оставих няколко нерешени подточки. По БЕЛ ме затрудни тезата, защото малко трудно разбирам „Една българка”, заяви ученичката.  

Именно разсъждението върху цитат от Вазовото произведение е сред задачите, които са затруднили много от децата. „Над 76% успешно са се справили със задачата за откриването на качества на двама герои. Ясно е, че лесно разчитат авторови послания, но затруднения отново има с превръщане пряката реч в непряка и последователното прилагане на книжовно-езиковите норми”, обясни Евгения Костадинова от „Съдържание на предучилищно и училищно образование” в МОН. 

И още - учениците трудно откриват грешки при правопис, членуване и пунктуация. „50% се справят със задачи, които изискват разбиране”, посочи образователният министър Галин Цоков. „По-нисък обаче е процентът, когато трябва да приложат езиковите правила в свободен отговор”, допълни Костадинова. 

Вижте отговорите на НВО по български език и литература за 7 клас

От показаните знания по математика става ясно, че половината от 14-годишните се справят с извличането на информация от диаграми и таблици. „Най-трудна, по традиция, все още се оказва задачата, в която трябва да се моделира реална житейска ситуация”, каза Костадинова.

С по-добри резултати по математика, спрямо миналата година, могат да се похвалят в Разград, Търговище, Плевен, Шумен и Велико Търново. „Показва тенденция, която отчетохме и при изпитите след 4 клас, че започва едно сближаване на резултатите по БЕЛ и математика вече във второ външно оценяване”, допълни Цоков.
 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase