В сряда ГЕРБ-СДС не успя да състави редовен кабинет

След като в сряда най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС не успя да състави редовно правителство, по Конституция президентът Румен Радев е длъжен да връчи втория мандат на ДПС. От ГЕРБ-СДС обаче вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат и така вероятността да бъде съставено правителство с него е минимална. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

След провала на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи равносметката и предрече, че няма да има успех и вторият, и третият. „Моята работа беше до вчера. Работата ми беше да победя на изборите и то категорично. Не ялово, а много потентно – с над 11%”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Отговорът му на въпроса дали ще подкрепи втори или трети мандат беше категоричен:”Не, не и не!”. Прогнозата му също е ясна. „Всичко рухна вчера. Всички си показаха ясните лица. Показаха си лидера на новата сглобка – Костадин Костадинов. Новият Пеевски в парламента е Костадинов”, допълни Борисов.

„Така ли ме е нарекъл? Живото потвърждение на: „Крадецът вика: Дръжте крадеца”, отговори лидерът на „Възраждане”. 

Парламентът отхвърли номинацията на Желязков за премиер (ВИДЕО)

И не на шега Костадинов отправи призив за обединение, към ПП-ДБ и останалите формации в парламента. „Ключът е в ПП-ДБ, ако те надмогнат политическото си късогледство или егоизъм, както искате го наречете, може да има правителство, което да постави ГЕРБ и ДПС в изолация или в опозиция”, обясни той и добави: „Защото вчера показахме, че заедно можем да обуздаем амбициите на ДПС”.

Заради напрежението в ДПС към момента остава под въпрос дали вторият мандат ще отиде при тях или при „Продължаваме Промяната-Демократична България”. Но и ПП-ДБ не виждат вариант за кабинет. „С 39 депутати в това НС нямаме легитимността да определяме каква е посоката. Така, че по-скоро не очаквам да има възможност за правителство в рамките на този парламент”, подчерта Лена Бориславова от ПП-ДБ.

БСП и „Има такъв народ” виждат като единствен вариант експертен кабинет с широка подкрепа. „БСП биха подкрепили мандат на националното спасение. Това е третият мандат”, подчерта Борислав Гуцанов от БСП.

„Ние вече казахме, че ще отправим покана към всички партии, ако третият мандат дойде при нас. така че е логично да говорим с партиите”, категоричен е Тошко Йорданов от ИТН.

Третия мандат може да отиде и в най-малката формация в парламента. Бъдещето ѝ обаче е под въпрос, след като в сряда идеологът Ивелин Михайлов обяви, че трябва да бъдат изключени председателят на парламентарната група Николай Марков и депутатът Виктория Василева. „Не го познавам този човек”, заяви Виктория Василева от „Величие”.

„Той е човек със семпъл ум и посткомунистически възгледи, които  не изповядвам”. Става въпроса за това, което иска да гласуваме с „Възраждане”. Аз не ги приемам”, категоричен е лидерът на партия "Величие"Николай Марков. Бъдещето на партията си той обобщи така: „То няма такава партия. Ние нямаме структури”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase