Той подчерта, че е възможно да се реорганизират правилата във връзка със свободното движение на хората

Великобритания направи своя избор. Лейбъристката партия спечели категорично парламентарните избори и детронира консерваторите след 14 години на власт.

Според политолога, старши изследовател в Carnegie Europe и преподавател в Оксфордския университет Димитър Бечев, когото и да бяха издигнали лейбъристите, везните щели да се наклонят в тяхна полза заради политиката на консерваторите предишните 14 години.

„След 14 години на власт консерваторите загубиха политическа подкрепа. Последните четири години те бяха свързани с много скандали. Два от тях – поведението на Борис Джонсън по време на пандемията и фискалните решения на Лиз Тръс, която е повод хората да се шегуват, че е имала период на трайност, по-кратък от на маруля в хладилника”, посочи той.

Великобритания вече има нов премиер. Киър Стармър: Страната ни гласува за промяна (ВИДЕО)

„В случая с Киър Стармър мисля, че не е честно той да се определя като скучен. Има някакви свои постижения – придвижи партията към центъра”, посочи Бечев и припомни, че през 2019 г. голяма част от гласоподавателите не са припознали лейбъристите, защото са били уплашени от тогавашния лидер и неговата ляво-радикална политика.

По думите му не е ясно какво точно ще се промени сега в политиката на Острова. „До този момент цари голяма неяснота какво различно предлагат. Разбира се, имат идеалогически позиции. Когато става дума за лявоцентристка партия е много важно да се инвестира в публичната инфраструктура, да се помага на хората в неравностойно положение. Но проблемът е, че няма пари”, обясни политологът.

Бечев подчерта, че е твърде рано да се говори за евентуални промени, но е възможно да се реоганизират правилата във връзка със свободното движение на хората. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase