С посланика на Украйна у нас разговаря Анна-Мария Конова

Вълна от съпричастност към Украйна след ракетния удар, който унищожи детска болница. България е готова да окаже помощ на пострадалите деца с рехабилитация у нас. Как обаче Украйна гледа на разнопосочните политически послания, които се дават, колко близо сме до мирни преговори и кой може да се окаже посредник в тях? Анна-Мария Конова разговаря с посланника на Украйна у нас Олеся Илашчук, която е не само дипломат, но и човек, загубил близки на фронта. 

Ваше превъзходителство, благодаря, че приехте нашата покана за интервю.

- Благодаря!

Ваше превъзходителство, дойдохте в България преди година и половина. Опитвате ли се да погледнете на войната във вашата държава през погледа на българите? И какво виждате?

- В Украйна сега живеят и защитават родината ни моите близки, приятели и познати, скъпите на сърцето ми хора. И всички се чувстваме като едно голямо семейство. И мъката, и радостта обединяват всички украинци еднакво в желанието да победим и възстановим справедливостта, което е много възможно. Този, който не е виждал войната със собствените си очи, не може да разбере украинците, колкото и да се старае. Да четеш и да гледаш по телевизията въобще не е същото или пък да избягваш информацията за войната. От това войната въобще не изчезва. Всеки ден украинците плащат ужасна цена за съпротивата си срещу руския агресор. И въпросът не е само за територията. Това е поредният имперски геноцид срещу украинците. Всеки ден убиват деца, майки лекари и унищожават мирни и красиви градове до основи. Но в България виждам искрена подкрепа, съчувствие, желание да се помогне, защото украинците и българите са приятели, които много са страдали в миналото и днес искам искрено да благодаря на всички наши български приятели.

Олеся Илашчук: Искам да видя Путин в Хага възможно най-скоро, той се присъедини към кохортата на Хитлер и Сталин (ВИДЕО)

Виждате ли толкова силна подкрепа и от политиците в България? Виждаме, че дебатите за предоставяне на помощ на Украйна често са изпълнени с емоция и противоречие. И когато ги наблюдавате, има ли нещо, което ви притеснява?

- Преди всичко искам да благодаря на парламента и на всички управляващи институции за последователната подкрепа за Украйна, започвайки още от 2014 година, както и за всички практични решения в различни сфери. И знаете ли, в това има един определен символизъм, тъй като украинците помагат на българите в борбата им за независимост през 1877-1878 година и са предоставяли хуманитарна помощ след Освобождението. А относно дискусиите, за които споменахте, и опитите на някои сили да оправдаят държавата-терорист и държавата-агресор, то си струва да се припомни на някои сили за ненаучените уроци от историята - преди всичко на тези от Втората световна война. Подкрепата на агресора, опитът да се оправдае това, е нищо друго освен съучастие в престъплението.

Преди няколко дни светът беше шокиран от това, което се случи в Украйна. С ракети беше поразена най-голяма болница в Киев, където се лекуват стотици деца с онкологични проблеми и не само. Смятате ли, че по някакъв начин този трагичен инцидент, върна Украйна в световния дневен ред?

- Подкрепата на Украйна и противодействието срещу руската агресия е в дневния ред още от 2014 година. Руската ракетна атака от 8 юли е страшно и цинично престъпление, терор срещу мирните украинци, защото по това време в болницата се намират повече от 620 тежко болни деца. Моля ви да си представите... дори само за минута психологическото състояние на всички украински деца, които не могат да спят нощно време заради ракетните обстрели, които не могат спокойно да си играят на детските площадки. И това продължава вече 29 месеца, 868 дни. Русия не само краде и открадна нашите деца от незаконно окупираните територии, не само открадна детството на децата ни, руските престъпници и убийци цинично тероризират нашите граждани и шантажират целия свят чрез ядрено оръжие. И целият свят е свидетел на престъпленията на маниакалния руски режим. И както знаете Русия сега председателства Съвета за сигурност на ООН и най-цинично унищожи най-голямата детска болница в Украйна. Дори там, където спасяват животи, руснаците отново ги унищожават. И вчера представителите на Русия за пореден път се опитаха да прекъснат заседанието. Всеки украинец очаква бързи и консолидирани решения от международните партньори. Решения относно засилването на украинската въздушна отбрана. Руските ракети не трябва да пресичат границата, не трябва да достига населените региони. Трябва да се затвори небето над Украйна. Това е общ приоритет.

Виждат ли наистина подкрепа украинците и подобни тежки кървави инциденти, както ги нарекохте, обезкуражават ли вашите сънародници от тази продължаваща почти три години война?

- Предполагам, че сте виждали репортажите от Киев. Десетки хора откликнаха, за да разчистят отломките, да спасяват хората. Започнаха да носят питейна вода за пострадалите и персонала, продукти, без да чакат специалните общински служби. Нивото на взаимодействие и взаимопомощ между украинците е изключително високо. И буквално няколко часа след атаката на специалната сметка на болница бяха събрани повече от 6 милиона евро за възстановяването ѝ. И колкото и да боли от този справедлив гняв, украинците са единни, защото болката от мъката и страданията най-добре се успокоява с действия и помощ за тези, които се нуждаят от нея. И знаете ли, ако има такива, които говорят за умора и песимизъм сред украинците, значи те никога не са били в Украйна! Или предава просто фейкове на руската пропаганда.

Вчера президентът Байдън каза, че предоставя историческа помощ с допълнителни ракети и противоракетна отбрана. Колко е важна тази помощ и очаквате ли бързо да пристигне?

Олеся Илашчук: Докато светът празнуваше, Русия проведе редица безпрецедентни атаки срещу мирните граждани на Украйна

- За нас това е изключително важно, защото ние много разчитаме на подкрепата на нашите партньори. Тя е решаваща.

В много анализи се твърди, че Русия в момента доминира на бойното поле. Каква е информацията, която вие можете да ни дадете?

- За мен е странно, че някой може да нарече превес пробиването на руските сили на няколко метра напред с цената на хиляди животи на войници, които са хвърлени на сигурна смърт. Линията на фронта е подвижна, но пробиви и успехи на агресора няма. Наистина руската армия има голям ресурс на въоръжение за настъпление. И наистина руското ръководство не се съобразява с човешките жертви и на войниците, чиито живот не означава нищо. А също така е и истина, че Украйна се нуждае за своята защита от повече противовъздушна отбрана, самолети, ракети, боеприпаси и тежка техника. И вместо от анализи, Украйна се нуждае от повече конкретни, реални решения и стъпки към засилване на въоръжението на Украйна. И каквито и да било призиви да се прекъсне подкрепата за Украйна, са нищо повече от хибриден призив да се подкрепи държавата агресор.

Страх или с надежда – с какви очи Украйна гледа на към Вашингтон. От една страна е срещата на върха на НАТО, от друга предстоящите президентски избори?

- Украинците избират вярата и убеждението, а не надеждата. Не надеждата, която предвижда едно пасивно наблюдение. Украинският народ е народ на действието, който си избира цели и ги достига. Членството ни в ЕС и НАТО са наши неоспорими приоритети. И това е единственият път, който виждаме като наша перспектива, без алтернатива. Тази година ние започнахме преговори за влизането на Украйна в европейската общност. Дори в условията на война Украйна се реформира, развива се и прави огромни крачки напред. Правим огромни крачки напред към Европа, където винаги сме принадлежали. Същото се отнася и за членството на Украйна в НАТО. И имперските амбиции на Кремъл само затвърдиха увереността в този избор.

Вчера президентът Зеленски каза: „Спрете да чакате ноември. Спрете да чакате изборите в Америка”. Но какво ще се случи, ако Тръмп спечели изборите? Само преди няколко седмици, той нарече Зеленски „най-великият търговец на всички времена”. Подготвени ли сте за този сценарий?

- Изборите са демократичен процес и разбира се предизборната риторика си има своите особености. Украйна поддържа диалог и го развива с всички наши партньори. Нашият президент покани г-н Доналд Тръмп да посети Украйна и да види със собствените си очи как живеем в тази военна реалност. Реалност на насилие, смърт, унищожение, която през 21 век е дело на Русия. И разбира се, че Украйна е тази, която най-бързо иска да се прекрати тази война. Но разбира се при условие на извеждане на руските войски от украинските територии и при условие на възобновяване на юридическата справедливост. Именно с тази цел беше създаде украинската формула за мир по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски. Затова се поведе и първата среща за мир през юни в Швейцария.

Когато говорим за мир, друга важна фигура се опитва в момента да изиграе ключова роля – премиерът на Унгария Виктор Орбан. Как гледате на неговия опит да сложи край на войната и „миротворческата мисия”, както той я обяви?

- Както каза вече президентът Зеленски, посредничеството за прекратяване на войната е възможно, но в рамките на формулата за мир, която представихме. И, разбира се, като посредник може да участва Европейският съюз, Съединените щати или друг влиятелен партньор. Скорошната визита на Орбан в Киев ни дава основание да се надяваме на прогрес в украинско-унгарските взаимоотношения. Въпросът за посредничеството на Унгария не е бил тема на разговор и не може да се обсъждан, тъй като Европейският съюз не е делегирал такива права на тази страна.

Какво ще кажете на хората, които са на страната на украинската кауза, но и на тези, които не вярват в нея?

- Ние вярваме в нашата победа. Ние вярваме във възстановяването на юридическата справедливост и това е най-важното. Ние вярваме в помощта на нашите партньори и приятели.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase