Сега се изграждат 15-16, от тях 11 са с финансиране от Плана за възстановяване

Инвеститорският интерес към България нараства и колкото повече индустриални паркове има, толкова повече той ще бъде удовлетворен. Това заяви в Свищов служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се срещна с местната власт и бизнеса за изграждащия се Дунавски индустриален и технологичен парк в града. С влизането на България в еврозоната вълната на инвеститори у нас ще стане още по-голяма, но сериозен проблем е липсата на политическа стабилност, коментира още министърът. 

Росен Карадимов: Индустриалните паркове в Шумен и Търговище ще задържат младите хора

Според проучвания на Министерството на иновациите и растежа на България са нужни поне 37 индустриални парка, които, по думите на министър Карадимов, след 5 до 7 години ще доведат до преодоляване на регионалния дисбаланс между севера и юга и ще работят за решаване на демографската криза. В България се изграждат 15-16 индустриални парка, 11 от които са с подкрепата на Министерството с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. 

По думите на служебния министър на иновациите и растежа би следвало 11-те, подкрепени от Плана за възстановяване и устойчивост, индустриални парка да заработят на 1 януари 2026 година, което е изрично условие България да не загуби 212 милиона лева. Един от тях е Дунавският индустриално-технологичен парк в Свищов, който е единственият общински и е върху 300 декара на бившите казарми в града. Процедурите по реализацията са започнали, осигурено е безвъзмездно финансиране от 27 млн. лв., остава Общината да осигури собствения си принос от 12 млн. лв., посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР