Миналата седмица от ПГ на ДПС бяха изключени и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов, а в края на юни - и Айсел Руфад

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група. Сред тях е и председателят на Движението - Джевдет Чакъров. Малко по-късно заявления за напускане на групата са подали Димитър Николов и Ахмед Вранчев.

Сблъсъкът на председатели в ДПС ескалира късно в сряда вечер. Почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на единия от настоящите Делян Пеевски. 

Миналата седмица от ПГ на ДПС бяха изключени и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов, а в края на юни - и Айсел Руфад. Така ДПС вече не е втора по численост парламентарно представена партия. Такава става ПП-ДБ, която следва да получи и втория мандат от президента. 

ДПС изключи още един депутат от парламентарната си група

​В четвъртък сутрин, още при влизането в парламента, Аталай и Чакъров заявиха, че тези дни колективните органи на партията ще се съберат, за да решат какво да се прави след острите позиции, които си размениха снощи почетният председател Ахмед Доган и председателят Делян Пеевски. Идеята на Чакъров и Аталай беше, че ще бъде решено дали и как Пеевски да бъде освободен от ръководството на партията, както и за другите, чиято оставка беше поискана от Доган - Хамид Хамид, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Ертен Айсова, както и Радослав Ревански.

В хода на пленарния ден последва сериозен обрат, след като ПГ на ДПС се събра и реши да изключи всички членове на партията, гласували против проектокабинета на ГЕРБ-СДС, като по този начин са подкрепили Доган. Последва и отговор от Делян Пеевски, който отхвърли всички обвинения и категорично заяви, че няма да подаде оставка. 

Протоколът от заседанието на ПГ на ДПС в четвъртък прочете зам.-председателят на НС Росица Кирова. Първа точка в дневния ред била промяна в състава на парламентарната група. Така 25-има депутати от ПГ на ДПС са гласували за изключването на Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али,Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов. Няма обявили се против, нито въздържали се. 

ДПС изключи Рамадан Аталай от парламентарната група

Изключените от парламентарната група обявиха решението за нелигитимно. И заговориха за оказан натиск върху тях. „Този акт не е легитимен, не е съобразен с Устава на ДПС, приет е под натиск, под страх. Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и консултация с юристи”, заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. И допълни, че е „имало заплахи към всеки един от нас". 

„Тези колеги на практика се самоизключиха. Направиха си и фракция „ДПС 17", коментира в кулоарите на парламента Пеевски. 

Изключиха депутат от парламентарната група на ДПС

„Изключително несериозно е Чакъров, който постоянно звъни, натиска всички и заплашва, да твърди, че аз го правя”, каза още председателят на Движението.

На въпрос какво се случва в партията, Пеевски отговори: „Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС. Не мога да повярвам, че това го прави почетният председател. Винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията – си е за негова сметка”, обобщи той.

Колев: Президентът трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ, ДПС вече не е втора по численост в НС

В позицията на Доган, която предизвика напрежение в сряда вечерта, пише, че "системно не се спазва Уставът на партията и никога в 34-годишната си история ДПС не е използвало мутренски подходи за заплашване на семейства, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби".  

Ахмед Доган е категоричен, че връщане назад няма и завършва с пословицата „Късно е, либе, за китка”. Делян Пеевски отговори също с писмена позиция като заяви, че няма да се откаже и никой не може да спре „Новото начало". Той отхвърли обвиненията в нарушаване на Устава и подчерта, че двамата с Доган се познавали прекалено добре и историята ще покаже, че Пеевски е бил прав.

Ако не се стигне до обединение, Пеевски имал друг вариант. "Едно ще кажа – "Ново начало". Ще ме разберете", допълни той. 

Очаква се скоро да се събере и Централният съвет на ДПС. Това е органът, който може да изключи всеки от Движението. "Ако Централният съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства нещата ще бъдат решени", заяви Рамадан Аталай.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase