Вътрешният министър посочи, че ситуацията не може да бъде овладяна единствено по въздух

Пожарът на границата с Гърция е навлязъл в българска територия, все още - на около 50 метра. Това ни дава възможност да действаме. В акцията се включиха и два френски самолета. Те добиват вода от язовир Доспат, като вместимостта на всеки самолет е седем тона. Ще пристигне и хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция”, с който ситуацията ще бъде наблюдавана отвисоко. Това коментира по време на брифинг служебният министър-председател Димитър Главчев.

Самолетите, изпратени от Франция по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, вече се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, обяви вътрешният министър във Facebook. „У нас пристигнаха общо 3 летателни машини, две от които за пожарогасене. С третия разузнавателен самолет френските екипи вече направиха обследване на района, след което започнаха и гасителните действия”, допълва Калин Стоянов.

Пожарът на гръцката граница: Овладяна ли е стихията и засегната ли е българска територия

„След като хеликоптерите натрупат определени летателни часове, пилотите им имат забрана за летене", посочи служебният вътрешен министър. Той увери, че въпреки трудния терен, са направени просеки и са взети са всички възможни мерки.

Тази сутрин силният мирис на дим се усещаше в Петрово и Голешово. В следобедните часове огънят навлезе в гора. Пламъците продължиха да обхващат треви и храсти. Огънят от българска страна вече е близо до минните полета. „Лично аз нямам информация какви точно са тези мини. Най-вероятно са противопехотни, едва ли танкове ще тръгнат по планината”, коментира вътрешният министър. Калин Стоянов отново подчерта, че след пълното потушаване на пожара предстоят разговори с гръцката държава за пълното обезопасяване на минните полета в Славянка.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase