
Снимка: istock
Роберто Лингуаното е създателят на популярния десерт
Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е измислил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81-годишна възраст.
Традиционни храни, които да опитате в Италия (ГАЛЕРИЯ)
Roberto Linguanotto, the "father of tiramisu", has died in Italy. He is considered the author of the classic recipe for tiramisu
— NEXTA (@nexta_tv) July 29, 2024
The dessert is so popular in the world that there is even a World Movement of tiramisu lovers, which organizes world championships in preparing the… pic.twitter.com/XW6nfxrw4w
"Бащата" на тирамисуто създава кулинарната класика в началото на 70-те години на миналия век, докато работи в известен ресторант в Тревизо.
Работник във фабрика стана световен шампион по правене на тирамису
Има няколко истории за произхода на сладкиша. Според една от тях Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители той усъвършенства рецептата за сладкиша с аромат на кафе с помощта на съпругата на собственика на ресторанта в Тревизо. Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо.
🇮🇹DESSERT LOVERS MOURN THE DEATH OF TIRAMISU INVENTOR
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 29, 2024
Roberto “Loli” Linguanotto, widely regarded as the inventor of tiramisu, has died at the age of 81.
Linguanotto invented it while working as a pastry chef at the renowned restaurant Le Beccherie in Treviso, Italy, after he… pic.twitter.com/CBXlMSTvF4
Приготвен само с шест съставки – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вдигни ме“ или "хвърли ме нагоре".
Журналистът Джиджи Падовани, близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен компонент в менюто. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя сметана и маскарпоне.
През 1983 г. рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо. От 90-те години насам десертът е световно известен.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase