Палестинската групировка твърди, че Исмаил Хания е загинал

Лидерът на „Хамас” - Исмаил Хания, е бил убит в нощта срещу сряда в Техеран. Това съобщиха в изявление от палестинската групировка. Властите разследват покушението. 

Харис призова Тел Авив и „Хамас” да се съгласят на предложението на Байдън за разрешение на конфликта

„Хамас” твърди, че Хания е загинал в следствие на „коварно ционистко нападение в резиденцията му в Техеран”. Покушението е извършено след церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент. До този момент Тел Авив отказва да коментира смъртта на Исмаил Хания.

Кой е Исмаил Хания – убитият лидер на „Хамас” (ВИДЕО)

Погребението на Хания ще се състои в Доха на 2 август, предава АФП. От „Хамас” заявиха, че „официална и публична“ погребална церемония ще се проведе в Техеран на 1 август, преди тялото на лидера да бъде транспортирано до Доха за погребението

Исмаил Хания живее от години в Катар, но според анализатори, знаково е, че той е ликвидиран именно в Техеран, часове, след като присъства на встъпването в длъжност на новия ирански президент. Хания е бил убит при ракетен удар към 02:00 ч. тази нощ, а ракетата, според иранските власти, е изстреляна от територия извън пределите на страната.

Последните 24 часа нанесоха две тежки поражения на Техеран - политическият лидер на „Хамас” беше ликвидиран буквално няколко часа, след като при израелски удари в Бейрут загина и дясната ръка на лидера на „Хизбула”. И двете групировки са подкрепяни от Иран. Затова сега един от ключовите въпроси е как Техеран ще отвърне на удара и възможна ли е пълномащабна война с Израел.

Другият ключов въпрос е какво ще се случи с преговорите между „Хамас” и Израел за примирие по плана на Джо Байдън, тъй като Исмаил Хания беше един от ключовите и както посочват анализаторите – сред най-диалогичните от палестинска страна. През последните минути стана ясно, че в палестинските територии се готвят протести след смъртта на Исмаил Хания. Последва реакция и от Съединените щати.

„Ако Израел бъде нападнат, със сигурност ще им помогнем. Видяхте това и през април, можете да очаквате да направим същото отново. Но не ни се иска да виждаме нищо подобно да се случва. Ще работим много, за да свалим градуса на напрежението и да подходим към темата със средствата на дипломацията”, коментира министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Със сигурност ще последва отговор на покушението. Очаквам сериозен отговор и от страна ан Ливан след удара в Бейрут вчера. Днес сме изправени пред истинско бедствие след покушението и мъченическата смърт на Исмаил Хания”, заяви Омар Ал-Хелу, жител на Рамала.

Исмаил Хания е виден член на „Хамас” от края на 80-те. Три години лежи в израелски затвор след първата палестинска интифада.

През 2006 г. е назначен за палестински министър-председател от президента Махмуд Абас, след като „Хамас” спечели най-много места на палестинските избори, но беше освободен година по-късно, когато групата изгони партията на Абас - „Фатах”, от Ивицата Газа в седмица на брутално насилие. През 2018 г. Държавният департамент на САЩ обяви Исмаил Хания за терорист. 

„Интересно е, че буквално в съседна стая в същата сграда е бил генералния секретар на „Ислямски джихад”. Той остава невредим. Тоест това е една невероятно точна операция. Кой, как, по какъв начин я е извършил, ме е страх, че може би няма да разберем до края! Ситуацията е такава, че ще бъде извършена операция, някакъв отговор, който ще бъде извършен от прокситата, а не от самия Иран”, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Би Би Си"