Станциите измериха високи нива на фини прахови частици

В петък сутрин беше измерено превишение на показателите на фините прахови частици в някои райони на Пловдив, каза областният управител Христина Янчева. Причината е пожарът в депото за битови отпадъци край Цалапица.

От РЗИ-Пловдив са изготвили предписание за населението. Властите посочиха, че прозорците трябва да бъдат затворени, а възрастните хора, бременните жени, децата и хората с хронични заболявания да останат по домовете си. В случай че се налага да излязат навън, да носят маска.

„Тази ситуация вероятно ще продължи и в събота сутринта, тъй като облакът е в посока Пловдив“, каза още Янчева. Тя допълни, че към момента пожарът е овладян, но все още не е потушен.

Видео: "Моята новина"

В късния следобед ситуацията с въздуха в района е по-спокойна. Димната завеса, която рано сутринта беше покрила целия Пловдив, я няма. Но все пак се усеща тежката миризма. 

„Имам две добри новини за пловдивчани. Територията на пожара е почти овладяна, остава само южната страна, която е доста трудно достъпна, откъм страната на Кадиево, но пожарните екипи работят много интензивно”, заяви Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. 

„Другата новина - обстановката във връзка с фините прахови частици се успокоява. Тъй като пика е бил в 10 часа, след това имаме намаляване драстично на праховите частици в двете измерени станции”, допълни тя. 

„Препоръчвам на гражданите да продължат да спазват предписанията от РЗИ. Тъй като предупредиха, че в събота сутрин отново може да има някакво завишаване на фините прахови частици”, отбеляза областният управител. 

Проф. Янчева препоръчва след този инцидент да се засили контрола от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите, както и от Регионалното сдружение на общините, които управляват отпадъците в депо „Цалапица”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase