Той е обвинен за длъжностно присвояване необезпечения кредит от 150 млн. лв. от ББР

Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” за Румен Гайтански – Вълка. По-рано днес той влезе в съдебна зала с медицинска маска на лицето. Гайтански беше задържан от прокуратурата в петък.

СГС решава за ареста на Вълка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според съда има доказателства срещу Гайтански, като едно от тях е,че е имал близки взаимоотношения с другия обвиняем по делото и представител на фирмата усвоила кредита – Иван Георгиев. 

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Съдът цитира документи, които разследващите са иззели, както и свидетелски показания, от които ставало ясни, че на фирмите, свързани с кредита за милиони, били назначавани фиктивни управители. Освен това на свобода Гайтански можел да повлияе на свидетели или да унищожи документи.

„Искам да бъда разпитан. Никога не съм викан по това дело. Не съм престъпник”, каза Гайтански пред съда, а адвокатът му обяви, че по делото няма нито едно доказателство да е подбудил бившият директор на ББР Стоян Мавродиев за длъжностно присвояване.

Снимки: Георги Димитров, NOVA

„Няма как Гайтански да въздейства на какъвто и да е документ, касаещ това обвинение. Делото е от 2022 г., водени са следствени действия от следовател, разпитани са много свидетели”, коментира адвокатът на Вълка – Красимир Донков.

От прокуратурата посочиха, че по делото все още работи, а наблюдаващият прокурор е поел случая от преди две седмици. „В момента, когато се изготвяше задържането му за 72 часа, не знаехме, че той ще дойде. Не мога да говоря за неща по делото. Още се работи. Събират се доказателства”, посочи прокурорът Албена Рачева.

Снимки: Георги Димитров, NOVA

Бившият директор на ББР Стоян Мавродиев е в неизвестност. А Иван Георгиев, адвокатът и представител на фирмата, усвоила кредита, е на свобода срещу 50 000 лева.

Гайтански е обвинен за длъжностно присвояване по разследването за необезпечения кредит от 150 млн. лева от ББР. Според прокуратурата неговата роля в схемата, била на подбудител.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcas