Убити са трима души, ранените са 8

Атака в Германия. Мъж напада с нож посетители на празник на града в Золинген. По първоначална информация трима са убитите - една жена и двама мъже. 8 души бяха ранени, а петима от тях са с тежки наранявания и се борят за живота си.

Трима убити при нападение с нож в Германия

Мъж е бил задържан в дома на родителите си във връзка с атаката. Първоначално полицията разглеждаше случилото се като следствие на амок на нападателя. Впоследствие се оказа, че той ранявал пострадалите в областта на гърлата, което насочило органите на реда, че става въпрос за терористична атака.

Видео: "Ройтерс"

От полицията потвърдиха, че извършителят е опитвал да нанася удари целенасочено в областта на гърлото, като е нападнал посетители пред една от сцените в града, на която е имало концерт и е използвал паниката след нападението, за да избяга.

Малко преди нападението две свидетелки са чули разговор на  задържания 15-годишния младеж с друг мъж, като в разговора е ставало дума за планове за престъпление, които отговарят на последвалата кървава атака по-късно. Още не е ясно дали при втория участник в разговора става дума за извършителя.

По описания на очевидци мъжът е от арабски произход. Изданието Bild съобщи, че инцидентът е станал в 21:45 местно време.

„Бихме искали точно описани на извършителя, но това е трудно. Свидетелите са в шок и не могат да говорят в момента. Полагат се грижи за тях. Трябва да възстановим случилото се като пъзел - парче по парче”, отбеляза говорителят на полицията във Вупертал Лександър Креста.

„Станалото е ужасно. Дори да мислиш за наличните опасности, нещо такова винаги те вади от равновесие. В момента мислите ми са със семействата на засегнатите. С роднините и близките. Моля се тежко ранените да преживеят това”, коментира вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.

Атаката е станала на празнична сцена, изградена в центъра на населеното място. По това време на нея имало концерт с жива музика. В Золинген е обявено извънредно положение. Властите призовават жителите да не излизат от домовете си. Празникът бил по повод 650 г. от основаването на града. Очакванията били 80 000 души да посетят населеното място.

От генералното ни консулство във Франкфурт на Майн заявиха, че няма данни сред пострадалите да има български граждани.

„15-годишен беше арестуван в рано тази сутрин. В момента се проверява връзката му с нападението. Засега основната версия е, че е имало само един нападател. Но разследваме всички версии. Що се отнася до тийнейджърът - засега е обвинен само в това, че не е съобщил за планирано престъпление”, коментира ръководителят на полицейската операция в Золинген Торстен Флайс.

„Ужасно престъпление беше извършено в Золинген. Много хора са убити, много са ранени. Скърбим за жертвите. Едно нещо е напълно ясно - тези действия трябва да бъдат наказвани тежко. Никога няма да приемем такива действия в нашето общество. Трябва да направим всичко, за да ги разследваме и накажем. Но също така трябва да работим за предотвратяването им”, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase