Конкурсът традиционно поставя градовете домакини в светлината на прожекторите

Базел ще бъде домакин на „Конкурса за песен на Евровизия“ през 2025 година, след като беше избран пред Женева да приеме 69-ото издание на телевизионното събитие, предаде АФП.

Победата на швейцарския певец Немо през 2024 година даде правото на Швейцария да бъде домакин на следващото издание на годишния спектакъл на 17 май.

Победителят в „Евровизия” се изяви и на модния подиум (ВИДЕО)

Базел, който се намира на река Рейн или на границата с Франция и Германия, получи разрешение от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ). „ЕСРТ е развълнуван, че Базел беше избран за град домакин на „Конкурса за песен на Евровизия 2025“. Конкурсът се ражда в Швейцария в Лугано през 1956 г. и е чудесно, че го връщаме отново в родното му място почти 70 години по-късно“, заяви изпълнителният ръководител на Евровизия Мартин Остердал.

От началото си през 50-те години на XX век Евровизия се превърна в колоритен гигантски ежегоден празник, който никога не се взема твърде насериозно.

Конкурсът поставя градовете домакини в светлината на прожекторите. 163 млн. души по света са гледали тазгодишното издание в Малмьо, Швеция, където Немо спечели с изключително личната песен „The Code“.

Провеждането на конкурса също повишава хотелиерските и туристическите индустрии, тъй като се стичат почитатели на „Евровизия“, артисти и делегации на държави.

Състезанието ще се проведе в St.Jakobshalle в квартал Мюнхенщайн в покрайнините на Базел. Отворена през 1976 г., тя се приема за най-добрата многофункционална зала в Швейцария и може да събере до 12 000 зрители.

Тя е домакин на годишния турнир по тенис за мъже Swiss Indoors, състезание, печелено 10 пъти от Роджър Федерер. Била е домакин на световни и европейски състезания по хандбал, световното първенство по кърлинг и мачове на световното първенство по хокей на лед през 1998 г. По-късно тази година ще приеме канадския певец Брайън Адамс, както и част от европейското турне на PDC по дартс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС