Разказва „Дойче Веле”
Нидерландската кухня е най-известна със своята пържена храна, крокети, фрикандел и пържени картофи. Но знаехте ли, че в Нидерландия има и много индонезийска храна? Разказва „Дойче Веле”:
Индонезийското ясните „Райстафел” например се оказва по-популярно в Нидерландия. В европейската страна има близо 400 индонезийски и индохоландски ресторанта.
Консумацията на водорасли помага за предотвратяването на Паркинсон
Защо индонезийската кухня се радва на такава популярност в нидерландската култура?
Индонезия е била нидерландска колония близо 350 години. Обявява независимост през 1945 г. и следва 4 години кървава война. Стотици хиляди бягат в Нидерландия. Голямото богатство на бившата колониална сила идва отчасти от търговията с подправки. „Райстафел” е част от това колониално наследство.
Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.
Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!