Коментар на Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб” и на зам.-председателя на БХРА Атанас Димитров

Европейската комисия препоръча забраните срещу тютюнопушенето в ЕС да обхванат и откритите обществени пространства. Мярката цели допълнителна защита при т. нар. „пасивно пушене”. Комисията предлага забраните да обхванат места за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари.

Защо расте броят на пушачите в Индонезия (ВИДЕО)

Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб” се надява МОН да въведе препоръките от ЕС. „Ведомството трябва да работи с младите за вредата от тютюна. Масово се пуши на закрито, а институциите нямат потенциал и време да упражнят контрол. От коалиция „България без дим” може да се вземе информация за подадените сигнали. МВР трябва да разшири контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в затворени помещения”, обясни тя в студиото на „Твоят ден”.

От своя страна зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров смята, че информираността на обществото по темата трябва да бъде повишена. „Неприемливо е държавата да събира налози от легален продукт и да се ограничават местата, на които може да бъде използван. Забраната за пушене на закрито опразни заведенията, а една част не спазваха закона. Когато притискаш някой икономически субект до стената с риск да оцелее, тогава започва да нарушава правилата. Ако хората не искат да седнат в пространства с тютюнев дим, пазарът ще наложи забрана”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase