Младежът е в ареста

Прокуратурата ще преквалифицира обвинението на младежа, пребил жена в Перник. В петък вечерта тя почина след повече от месец в кома.

След изготвяне на нова съдебно-медицинска експертиза ще стане ясно дали момчето ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост, или умишлено убийство по хулигански подбуди. Досега обвинението, което беше повдигнато на непълнолетния нападател, беше за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. 

Почина жената, пребита от тийнейджър в Перник

„Обвинението ще бъде променено на причиняване на смърт – дали по непредпазливост, или умишлено след нанасяне на телесна повреда – ще прецени наблюдаващият прокурор”, посочи на брифинг Албена Стоилова от Окръжна прокуратура – Перник. Аутопсията на тялото на жертвата е насрочена за вторник.

Въпреки че докато бил в ареста, извършителят навършил 18 години, неговото наказание ще бъде като за непълнолетен, тъй като към момента на нападението той е бил 17-годишен. „Момчето се възползва от правото си да не дава обяснения. Изрази съжаление за деянието и твърди, че е наясно какво е извършил. Родителите му не за разпитвани, допълни Стоилова. Според обвинението обаче по-скоро се касае за побой по хулигански подбуди, не е установена причина за агресията.

Ако съдът признае за виновен младежа, той може да получи между 5 и 12 години затвор. Ясно е, че жертвата и нападателят не са се познавали. Няма данни те дори да са си разменили реплики, преди младият мъж да се нахвърли върху жената в юмруци и ритници. Придружителят на обвиняемият е влязъл в контакт с жертвата, но той не е обвинен в съучастничество.

Предвид факта, че 17-годишното тогава момче е нападнало непознатата жена в малките часове на денонощието, а непълнолетни лица нямат право да са на обществени места след 22 часа, на родителите му е съставен акт. Глобата е от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 1000 лв.

За NOVA коментар направи и племенникът на жертвата - Борис. По думите му двете момчета умишлено нападнали леля му, като я следили от предишен магазин до мястото на нападението.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase