Земеделските министри от ЕС се събират на заседание в Брюксел

България поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна. Това стана ясно на днешното заседание на съвета на европейския съюз по земеделие. Искането е по настояване на съюза на птицевъдите в България, като основният им мотив е, че вносът на украински яйца е надхвърлил 10%, което пък подбивало цената им.

„Файненшъл таймс”: ЕС готви мита срещу вноса на зърно от Русия и Беларус

Българските птицевъди са единодушни, че в България се прекалява с вноса на украински яйца, което водело до дисбаланс на пазара и нереалистично ниски цени, които пречат на тяхната продукция.

„В България вече отдавна надхвърли 10% от общия внос, така че влиянието вече на украинските яйца е изключително голямо и това доведе до понижаване на цените. В момента в България продаваме с 10% под европейската цена”, коментира Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България.

Според председателя на комисията по стокови борси и тържища българският пазар може да пренасити и с друг вид яйца. По думите му птицевъдите трябва да се кооперират на едро, за да могат да са конкурентни на големите играчи като Украйна.

„Така както могат да дойдат полски яйца, може да са френски яйца или немски яйца. Естествено, че нашите производители не могат да са извън конкурентната среда, а конкурентната среда винаги ще ги притеснява. Българските яйца са доста високо качество и не са толкова по-скъпи, че да не ги изберат”, обясни Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържища.



Птицевъдите у нас обаче твърдят, че в другите страни от ЕС украински яйца се внасят, но се продават в много по-малки мащаби. Освен това еврокомисията намалила обмитяването драстично.

„В Нидерландия влизат големи количества украински яйца, но основно за преработка. В Полша може и да влизат за реекспорт, но този реекспорт не е за страни от ЕС, тъй като яйцата от Украйна трябва да се маркират с номер на животновъден обект”, каза още Гълъбов.



Земеделският министър застана зад исканията на бранша, като заяви в Брюксел, че първите 6 месеца на тази година са били внесени 2 мил. и 600 000 украински яйца, което е 5 пъти повече спрямо миналата година.

„Комисията, на база предоставени данни от наша страна, ще извърши проверка чисто нормативно дали това, което ние сме дали като данни създава този негативен ефект. И оттам нататък пак ще бъде решение на комисията. Не мога да се ангажирам със срок, движим се по строго определените правила на ЕК”, добави земеделският министър Георги Тахов.

Искането на България ще бъде подкрепено и от Румъния.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас изпратиха своя позиция по темата. Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с излъчения от Вас репортаж и с цел подобряване на нивото на информацията, предоставяна в национален ефир, бихме искали да обърнем внимание на няколко фактически неточности:

1. По повод твърдението, че искането за спиране на вноса на яйца е свързано с искане от Съюза на птицевъдите в България, моля да обърнете внимание, че нашата асоциация е провела редица срещи с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по тази тема. Многократно сме предявявали подобни искания към министъра, както в настоящото, така и в предходното правителство. Прилагаме линк към пресцентъра на МЗХ, отразяващ наша среща с министър Тахов от 20.08.2024г, в резултат на която бе взето решение за подаване искане за спиране на вноса на яйца произход Украйна в България: https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministr-tahov-blgariya-iska-ot-ek-zashitnimerki-s/

Начинът, по който представихте информацията, създава заблуждение, че нашата асоциация е пасивна по темата, което омаловажава огромната работа, която нашият екип е свършил през годината именно по този въпрос.

2. Относно представените цени на яйцата на едро в България, бихме искали да отбележим, че има разминавания в представените данни. Твърдението, че средната цена на яйцата е 30 стотинки на едро от производител е невярна. Цените предоставяни от „Държавна комисия по стокови борси и тържища“, не са цени от производител и не са цени на едро. Яйцата, които се търгуват на тези тържища са минали от производител, през търговец и евентуално през още един дистрибутор, за да достигнат тази цена, която цитират. Данните, които представихте, че 100 кг яйца струват 170 евро, е от Евростат и тя също е изкривена защото цените в България се събират по различен начин от цените в Европа. На база предоставената информация от вас при средно тегло на едно яйце от 59 грама, в 100 кг има 1695 яйца. При цена от 170 евро (332,49 лв. при курс 1.95583 лв. за 1 евро), това води до 0.1961 лв. нетна цена за едно яйце, или 0.2353 лв. с включен ДДС. От изложената информация става ясно, че посочената от Вас цена от 30 стотинки за брой е с 27.5% по-висока от реалната пазарна цена по Евростат представена от вас.

3. В репортажа също така бе представена информация, че за първите шест месеца на годината в страната са внесени 2 600 000 яйца с произход Украйна. Тази информация също не отговаря на действителността, тъй като само за месец юли са внесени 762 тона (според данни от Евростат). При 17 яйца на килограм, това прави 12 954 000 яйца само за месец юли. От началото на годината до юли включително са внесени 57 460 000 яйца от Украйна (3380 тона по 17 000 яйца на тон). Това е на база данни от Евростат. Според статистиката на МЗХ за периода януари-май, вносът на яйца е нараснал с 683.4% спрямо същия период на миналата година. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase