На предишното заседание бяха прочетени показанията на пътниците

В Бургаския окръжен съд продължава да се разглежда делото за смъртта на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев. Двамата бяха прегазени от автобус, пълен с 47 нелегални мигранти, в центъра на Бургас. Това стана преди две години при опит да спрат автобуса. На подсъдимата скамейка е сириецът Омар Аднан.

Днес ще бъде представена съдебно-медицинската експертиза, която доказва, че към момента на извършването на престъплението, подсъдимият за убийството на униформените - Омар Аднан, е бил пълнолетен. Призовани за разпит са и свидетели, които са били очевидци на подготовката за превоза на нелегалните мигранти. 

Марияна Ламбова е управител на бензиностанция край Бургас. По думите ѝ ден преди фаталния инцидент, в обекта са получили нареждане от “Гранична полиция”, ако види хора, свързани с червен автобус, да ги задържи и да подаде сигнал. Става въпрос за първоначално предвидения бус за превоза на нелегалните мигранти, който обаче аварирал и е бил спешно заменен с друг. В деня преди инцидента, автобусът спрял пред бензиностанцията, а чужд гражданин и българин влезли, за да търсят помощ.

„Аз бях предупредена от „Гранична полиция”, че трябва да ги информирам, ако се появи някой, свързан с тоя автобус и да ги задържа съответно при мен. Аз съответно ги задържах. Седях с тях….това е. Обадих се на 112, но никой не дойде. Аз първо си тръгнах, те са стояли още два часа и са си тръгнали”, каза Мариана Ламбова – бивш управител на бензиностанция.

Ново заседание по делото за двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти

По време на предишното заседание бяха прочетени показанията на мигрантите, пътували в автобуса. Според разказите им рейсът се движел с над 100 км /ч, когато бил засечен от патрулите на "Гранична полиция". Мигрантите били накарани да стоят клекнали в задната част на превозното средство, с пуснати пердета.

Бургас отбелязва 2 г. от смъртта на двамата полицаи, пометени от автобус с мигранти

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова