Първите 89 евакуирани се завърнаха в родината в понеделник

Тежка остава обстановката в Ливан. Израелската армия започна ограничена сухопътна операция в южната част на страната.

На този фон продължават усилията на българската държава да евакуира от Бейрут втората група българи и техните семейства, пожелали да напуснат Ливан. Правителственият „Авиоотряд 28” излетя към ливанската столица, за да ги прибере. Полетът беше отложен веднъж.

Българите в Бейрут са получили съобщение, че трябва да са на летището в 13:00 часа.

„Днес около обяд се надяваме, че обстоятелствата ще бъдат благоприятни и полетът ще бъде осъществен. Казаха ми, че 61 души са с напълно изрядни документи, за да се качат на самолета. Надяваме се до обяд да се запълни самолетът. Ако не, ще предложим свободните места на държави членки от Европейския съюз”, заяви премиерът Димитър Главчев.

По данни на МВнР в Ливан пребивават близо 400 наши сънародници, но не всички са поискали евакуация. 

Главчев: Обсъждаме всякакви варианти за евакуация, събират се хора за втори полет от Ливан

Снощи на българска земя се приземиха 89 души. Жана Шараф се качва на самолета със сина си Джеймс, който е роден преди 22 дни, и с по-голямата си дъщеря. Днес разказва за преживяното в студиото на „Здравей, България”.

„Сградата започва да се тресе и започваш да чуваш като пулсове. Самата сграда започва да пулсира, да се движи”, разказва Жана Шараф.

Когато получава съобщението, че на самолета има място за нея и двете ѝ деца, бързо стяга багажа си.

„Казаха, че полетът е в 2 часа на обяд. Трудно се реагира, защото имаш много малко време, не знаеш какво да вземеш. Пътят от нашата къща, а ние живеем в централен Бейрут, който трябва да отнеме 15-20 минути, сега отнема към 3-4 часа”, обясни Шараф.

В деветия ден от началото на масирания обстрел, Бейрут отново е атакуван. Вчера Израел атакува склад с ракетни установки само на километър и половина от летището, на което кацат и излитат българските самолети.

Доц. Ходор Факих живее от 43 години в България. Според него първопричина за напрежението днес е окупацията на палестинския народ преди години.

„Нещата, които се случват днес в Ливан, са продължение на онова, което беше започнато в Палестина. В никакъв случай не можем да различаваме нито почерка, нито поведението, нито страданието на невинни и цивилни хора”, заяви доц. Ходор Факих, преподавател в Медицинската академия. Според него човешкият живот в Близкия изток се превръща в просто статистически данни в името на политически цели.

„В Палестина от 40 000 загинали има 17 000 деца. Обявява се битка срещу тероризма. Какво общо имат деца?”, пита доц. Факих.

А за живеещите в Ливан става все по-трудно да предпазят себе си и семействата си, разказва Жана Шараф.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase