Йордания и Ирак затвориха въздушното си пространство

Около 250 ракети са били изстреляни от Иран срещу територията на Израел, съобщи Reuters, цитирайки радиото на израелската армия. Сирените за опасност са прозвучали в цялата страна. В Тел Авив и Йерусалим са се чули мощни експлозии. Час след обявената тревога, предупреждението за опасност беше отменено. 

Техеран е информирал Москва преди започването на ракетните атаки срещу Израел, съобщи високопоставен ирански служител пред "Ройтерс". Медията разкрива и, че в Ивицата Газа е имало "празненства", докато жителите наблюдавали как ракети летят над анклава на път за Израел.

Според Иран 80 процента от ракетите са поразили целите си. Израелската система за ПВО "Железен купол" е проектирана така, че да прихваща ракетите в полет. При предишната подобна иранска атака през юни, Израел, Съединените щати, Великобритания и Йордания, обявиха, че са прихванали 99 процента от изстреляните ракети.

Говорител на израелската армия съобщи, че няма данни за пострадали при атаката и допълни, че тя ще има последствия. Час след нападението бе разрешено на гражданите да напуснат защитените пространства във всички райони в страната след оценка на ситуацията.

Белият дом съобщи, че Байдън е наредил на американската армия да помогне на отбраната на Израел.

Президентът и вицепрезидентът на САЩ наблюдават иранската атака срещу Израел от ситуационната зала на Белия дом, каза говорител на Съвета за национална сигурност.

Снимка: БТА

Полетите на международното летище "Бен Гурион" бяха спрени за час. Йордания, над чиято територия са прелетели ракетите, временно затвори въздушното си пространство, съобщи държавната информационна агенция. Ирак също забрани полетите през територията си.

Отбранителните сили призовават изралеците „да останат нащрек и да следват точно инструкциите на командването на вътрешния фронт“.

„Когато чуете сирена, трябва да влезете в защитено пространство и да останете там до второ нареждане“, допълват те. Репортерите на държавната телевизия легнаха на земята по време на преките предавания.

Властите съобщиха, че една част от ракетите са свалени над Йордания, а друга са стигнали до Израел. Иранската революционна гвардия посочи, че Израел ще бъде атакуван отново, ако реши да отвърне и потвърди, че изстрелването на ракети е отмъщение за убийството на Ханиех, Насрала и Нилфорушан.

Малко по-рано САЩ предупредиха, че имат данни за такава атака. Смята се, че Техеран отвръща на ударите на израелските сили, които обстрелват бастиони на ливанската шиитска групировка „Хизбула“. В последните дни бяха убити редица нейните главнокомандващи, сред тях и лидерът Хасан Насрала.

Кръстосан огън: „Хизбула“ обстрелва военновъздушна база до Тел Авив, Израел отново удари Бейрут

В понеделник от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Израел провежда ограничени наземни операции в съседен Ливан. Малко след това израелската армия издаде предупреждение жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират поради планирани удари срещу цели на „Хизбула“. 

 

Израелските военни разкриха, че през нощта са нанесли „прецизни удари” по няколко обекта за производство на оръжия и инфраструктура на „Хизбула” край столицата на Ливан, смятано за крепост на подкрепяната от Иран групировка. Ударите между Израел и шиитската групировка продължиха и във вторник. Призивът на Тел Авив е за евакуация в 25 ливански села.

Изстрелването на ракетите дойде, след като израелските войски започнаха наземни набези в Ливан, в най-голямата ескалация на регионалната война, откакто преди година избухнаха сраженията в Газа.

Снимки: БГНЕС

Балистичната ракета е военна ракета, обикновено наземна, която лети по балистична траектория, откъдето произлиза и наименованието ѝ. Курсът ѝ се определя от законите на астродинамиката и балистиката. Според предназначението си, балистичните ракети могат да се разделят на тактически и стратегически.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase