Екип на NOVA направи демонстрация

От години философията за живот без никакъв отпадък намира почва и у нас. Как да живеем по-здравословно и в същото време да пощадим нашата планета?

Живот без нулев отпадък е напълно възможен дори и в България, без никакви оправдания. Стига да сме добре организирани. Екип на NOVA направи демонстрация като отиде на пазар, без да ползва нито една найлонова торбичка или дори опаковка.

От 6 години Стойчо живее с почти нулев отпадък. С раница на гърба и списък в телефона е тръгнал на пазар. Той носи със себе си платнена торба за многократна употреба, пластмасови опаковки и бутилка, които също използва отдавна. Взел е и стъклен буркан, а в раницата си винаги носи и бутилка с вода.

Опаковки под прицел: Някои от пакетираните храни абсорбират повече химикали

Все по-популярни стават така наречените рефилници, където всеки може да си напълни шише с шампоан или сапун. Съпругата на Стойчо му е поръчала да вземе соли за съдомиялна, перилен препарат и душ гел. Всичко това в негови контейнери, които си носи от вкъщи.

След пазара осава време и за следобедно кафе. На касата в кафенето Стойчо извади бамбукова чаша от раницата.На много места в София кафенетата насърчават клиентите си да си носят собствена чашка, вместо да пият от пластмасова.

Стойчо не смята, че неговият начин на живот е странен. Опитва се да бъде добрият пример и за своите приятели. Ако човечеството не намали консумацията си до 2050 година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. Над половината от пластмасата, изхвърляна по целия свят, е от опаковки - над 146 милиона метрични тона на година. Най-големият стимул на Стойчо в борбата му с тази статистика е неговият син.

Повече по темата гледайете във видеото.