Вижте какви средиземноморски тайни крие южната ни съседка

Тази седмица в рубриката „Непознатите земи” ви показваме чудесата на Гърция.  Репортерите Добромир Николов и Запрян Запрянов плаваха с круизен кораб и обиколиха някои от най-красивите вулканични острови на южната ни съседка.  За никого не е тайна, че Гърция предлага красиви плажове, кристална морска вода и богат нощен живот. Но между съвременния облик на южната ни съседка и зараждането на Древна Гърция ни делят десетки векове. По пътя на древните исторически тайни екипът на NOVA тръгна с Explorers Club Bulgaria.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Екипът потегля на плаване с круизен кораб. Първата задача е да се запознаят с разликата между живота на сушата и този на вода. Помага им Владимир, който работи на кораба като модератор и водещ на събития – от спортни прояви до готварски курсове. „Разликата между живота на сушата и този на кораба е, че човек, като приключи работа на сушата, никой не знае какво прави и къде ходи. Докато тук е малко като 'Биг Брадър", но е въпрос на личен избор. Аз съм свикнал с този начин на живот и на мен си ми харесва“, твърди 
Владимир, модератор и водещ на събития на круизен кораб.

Смята се, че освен на Олимпийските игри, Гърция е родина на демокрацията, философията и литературата. А два обекта свидетелстват най-добре за онези времена – Акрополът в Атина и Дворецът Кносос. 

Въпреки жегите на остров Крит, интересът към Двореца на Цар Минос е огромен.  Той посреща стотици хиляди туристи годишно. Според учените е бил дом на една от най-ранните цивилизации – минойската, която е съществувала дори преди Древна Гърция.   Първото, което ще видите, ако посетите обекта, е статуята на сър Артър Еванс, открил минойските селища в началото на 20-и век. Еванс смята, че дворецът е принадлежал на цар Минос. „Цар Минос е бил сигурен, че той ще властва над всички, но е искал да провери дали е бил достатъчно достоен, затова помолил цар Посейдон да му изпрати знак дали той заслужава да царува“, разказва Цветомира Иванова, Explorers Club Bulgaria.

„Непознатите земи”: 200 километра през Индийските Хималаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според легендата Посейдон му изпратил великолепен бял бик. Минос решил да го запази за себе си, вместо да го пренася в жертва. А това разгневило Посейдон и той омагьосал съпругата на Минос – Пасифая. „Пасифая се влюбила лудо в белия бик и отчаяна - отишла при Дедал за помощ. Дедал изработил дървен бик, в който Пасифая трябвало да влезе и по този начин да утоли жаждата си, влизайки в контакт с белия бик. По този начин всъщност се родил Минотаварът“, посочва Иванова. 

Но Минотавърът бил свиреп. Затова Дедал създал лабиринт под двореца, за да не може да избяга. Сложната архитектура обаче навела Еванс на мисълта, че лабиринтът всъщност не е под земята, а е самият дворец. Значението на двореца било толкова голямо, че гибелта му на практика сложила край на минойската цивилизация.

„Непознатите земи”: Пазарът на вещиците в Боливия (ВИДЕО)

Ако решите да дойдете в Акропола през лятото, ще се сблъскате с две неща – високите температури и наистина много дългите опашки.  Акрополът в Атина датира от Микенската епоха. Смята се, че тук е бил разположен царски дворец. Около 500 години преди Христа в древната цитадела започва ново строителство, а с това се свърза и т. нар. „Златен век“ в историята на Древна Гърция. Строителството започва по инициатива на древногръцкия политик Перикъл.  "Построени са Партенонът и другите сгради от мрамор. Струвало е много пари да се построи това. За да го има и до наши дни, той вика на помощ най-известните скулптори и архитекти за своето време“, посочва Елени Бенарди, екскурзовод.

Най-голямата забележителност е Партенонът – главният храм на Акропола и шедьовър на древногръцката архитектура. Строителството му започва около 450 години преди Христа. Както в Кносос, така и тук, има много легенди. Най-известната от тях е за богинята Атина. „Тя е родена от бог Зевс, по-точно от главата на бог Зевс. Според гадатели, когато Атина се родила, тя трябвало да вземе властта от него. Но тъй като той е цар на боговете, той не иска това. Когато идва времето за раждането, той заповядал на бог Ефес да счупи главата и от там изскочила Атина. Затова тя е богиня на мъдростта“, разказва Бенарди. 

Но съвременна Гърция има нови символи. Притегателна точка за хора от цял свят. Символи, които, до известна степен, филмовият бизнес превръща в такива.В Средиземно море има малка група вулканични острови. Най-големият сред тях е Санторини - един от новите символи на съвременна Гърция.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria. 

Цялото пътешествие на Запрян Запрянов и Добромир Николов гледайте във видеото.