"Новите варианти на коронавируса не причиняват толкова тежко прекарване на заболяването", подчерта той

„Не сме в началото на COVID вълна. Преди два месеца и половина започна едно плавно увеличаване на случаите на коронавирус. Това е характерно за тази инфекция. Обикновено в началото на зимата броят на заболелите се покачва. Това се случва в началото на пролетния сезон. През последните седмици имаме едно така наречено стациониране на случаите или плато”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който коментира покачването на болните от COVID-19 в страната, които само за изминалата седмица са 660.

COVID се завърна: Какви са симптомите на новия вариант и как да се лекуваме

По думите му има няколко причини „хората да не се страхуват вече от коронавируса”. „Първата причина е, че новите варианти на COVID-19 не причиняват толкова тежко прекарване на заболяването. Което е много важно. Освен това у българското население се натрупа имунитет. Почти всеки българин е бил в контакт, преболедувал е или е ваксиниран срещу вируса. И така имунната му система, клетъчната му памет има данни за контакт с коронавирус и затова той се прекарва по-леко”, обясни той.

Как да подсилим имунитета си и кога е най-подходящо да се ваксинираме

Професор Кантарджиев препоръча да се постави ваксина срещу COVID-19 на хора над 65-годишна възраст и хората с имунни дефицити. "Не препоръчвам масово, особено на здрави хора, прекарали или ваксинирани няколко пъти, да си поставят ваксина в момента". 

Той даде съвети и за ваксините срещу грип. "Принципът е много простичък. Обикновено 2 до 3 седмици е необходимо на човешкия организъм, след като е вакциниран за грип, да е готов за посрещане на инфекцията. Именно затова казваме октомври е месецът да си поставите ваксина. Защото първите случаи ги доказва Националният център по заразни и паразитни болести през ноември, а епидемичното разпространяване започва през декември", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Станимира Шикова