Той си отиде на 79-годишна възраст

Почина легендарният Кирил Маричков. Музикантът е паднал при качването си на сцената преди концерт на "Фондацията" в село Селановци. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно-мозъчна травма. 79-годишният Маричков е издъхнал в линейката на път за болницата в Оряхово.  

СНИМКИ НА КИРИЛ МАРИЧКОВ ВИЖТЕ ТУК

Линейката от Оряхово до Селановци е пристигнала за 7 минути, уточни за БТА директорът на Център за спешна медицинска помощ – Враца д-р Галина Лещарска. Тя допълни, че Маричков е починал по време на реанимационни мероприятия. 

Заради инцидента концертът е прекратен и полиция е блокирала района. В петък вечер музикантите от "Фондацията" трябваше да са специални гости за откриването на традиционния  фестивал  "Кукурузени усмивки", провеждан като част от събора на Селановци. 

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г.. Той беше  певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с тази група. "Щурците" е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок.

Отиде си звездата на българската естрада Ваня Костова

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“. Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“.

Последното му интервю в NOVA беше на 4 ноември 2023 г. в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVANEWS.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Кирил Маричков! Поклон пред паметта му!

Редактор: Станимира Шикова