Сред потърпевшите са и други високопоставени политици

В Италия започна разследване срещу бивш банков служител, който е обвинен в незаконно следене на сметките на министър-председателката Джорджа Мелони, както и на други високопоставени политици в страната, предаде ДПА. За период от две години мъжът от югоизточния град Бари вероятно е разгледал сметките на около 3500 клиенти на банката, в която е работил, сред които и Мелони и няколко от нейните министри, съобщиха днес италианските медии. Мотивите му засега не са известни.

Необичайният достъп до сметките е бил забелязан по време на вътрешен одит. Подозренията възникнали, след като били забелязани чести проверки от страна на служителя. Мъжът е уволнен и в момента тече разследване за неоторизиран достъп до компютърните системи и опити за добиване на информация. Полицията е претърсила дома му и са конфискувани смартфони и компютри.

КИБЕРИЗМАМИ: Хакерите - все по-изобретателни. Как да се предпазим?

Предполага се, че бившият банков служител е шпионирал и извлечения по кредитни карти. Посредством извлеченията той е имал възможност да следи и движенията по сметките. Според медиите, мъжът е отрекъл да е изтеглил каквито и да било данни.  

Сред шпионираните сметки е била и тази на сестрата на Мелони – Ариана и бившия ѝ партньор Андреа Джамбуно, добавиха медиите. Сред останалите сметки, които вероятно са били следени, са тези на председателя на италианския сенат Иняцио Ла Руса, на министъра на отбраната Гуидо Крозето и кандидата за еврокомисар Роберто Фито, които са от партията на Мелони „Италиански братя“.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Валерия Динкова, БТА