Според различни прогнози може да се стигне и до там 4 партии да трябва да застанат зад коалиционно управление

Тази неделя в рубриката „7.0” продължаваме да събираме обещанията на партиите, които са с реални шансове да влязат в следващия парламент. Журналистът Нели Тодорова подрежда въпросите и отговорите на формациите, така че по-лесно да се ориентираме на кого да дадем гласа си. „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Алианс за права и свободи” не пожелаха да участват. Днес питаме какви са плановете на партиите за след изборите. Кой с кого се вижда в управление, както и с кого не. Ясно е че няма как една партия да спечели достатъчно, за да управлява сама. Според различни прогнози може да се стигне и до там 4 партии да трябва да застанат зад коалиционно управление. Повечето от тях посочват като първа по спешност задача за новото правителство - бюджета за догодина. Тук трябва да отбележим, че служебният финансов министър алармира, че разходите за догодина растат със 18 милиарда лева, а приходите само с 6. Така държавата ще излезе сериозно на червено. Междувременно за това какви компромиси са нужни и в политиката и в живота решихме да питаме семейство от Монтана с 50 години брак зад Суска и Найден казват, че и в живота и в политиката няма как да се мине без компромиси.

„Понякога се караме, но после ни минава и сякаш не е било. Политиците също спорят, но трябва да се обединят. Не може един да тегли натам, един насам”, смята Божидар.

Заплати, данъци, евро: Какво обещават кандидатите за депутати

Докъде обаче стигат компромисите, които партиите са готови да направят?

„Не бихме направили компромис с теорията, която ПП-ДБ развива за това, че на България ѝ е нужен премиер равно отдалечен от всички”, казват от ГЕРБ-СДС.

„Това от което няма да се откажем е ясната борба от една страна с корупцията, защото това разяжда обществото ни, а от друга това е европейското развитие на България”, твърдят от ПП-ДБ.

„Досега видяхме на няколко пъти за последните 4 години компромиси между антагонистични партии. Само и само да направят редовно правителство, което разбира се не устоя на 4-годишния мандат”, уточняват от „Възраждане”.

Още едни нови избори след няколко месеца обаче едва ли ще съберат повече хора пред урните.

„Тези избори са ключови, защото хората се умориха, обезвериха се. И ако сега избирателната активност падне още, то драматично ще бъде не просто съставянето на правителство, а начинът, по който функционира държавата”, казват от БСП.

„Търсим решения и общи позиции за едно наистина успешно излизане от тази криза”, обясняват от „Има такъв народ”.

За ИТН следващото редовно правителство не трябва да е съставено от ярки политически фигури. Готови са да работят с всички, за да се излезе от политическата криза. Задача номер 1 на новата власт трябва да е бюджетът за 2025 година и излизане от спиралата на раздаване на пари.

„Точна програма, ясен срок за изпълнение, основни задачи. Експертността е тази основа върху която миже да се обединят различни политически програми и различни политически визии”, заяви Димитър Гърдев от ИТН.

Според БСП премиер-неполитик – не е добра идея. Програмата на новото правителство трябва да се одобри от парламента, а „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Алианс за права и свободи“ не трябва да бъдат търсени за подкрепа за кабинет. Най-важното, което стои пред евентуалната нова власт трябва да е обновяването на регулаторите, както и нов ВСС и инспекторат. Политиците трябва да започнат да си говорят.

„Аз не знам дали ще си стиснат ръцете, но поне да седнат на една маса и това да не става през публичността, за да се каже всичко открито”, каза Наталия Киселова от „БСП - Обединена Левица”.
И премиерът, и министрите в кабинета трябва да са политици и да носят политическа отговорност, смятат от „Възраждане”. Не трябва обаче да се съставя правителство на всяка цена. Разговори за кабинет трябва да се водят с всички, но не виждат начин да влязат в партньорство с „Движение за права и свободи – Ново начало“. А първата задача на новата власт, както и всяка следваща е да започне да се вслушва в хората.Важните решения трябва да минават през референдуми.

„Досега сме говорили с всички, освен с ДПС. Ние считаме, че Пеевски и хората около него не трябва да бъдат в парламента и да определят държавното управление. Ще направим всичко възможно, за да се състави правителство на „Възраждане”, което да бъде подкрепено от други политически сили”, каза Петър Петров.

От ПП-ДБ са категорични – следващият премиер трябва да е равно отдалечен от всички, а зад него да застанат партиите, които го подкрепят.В самия кабинет може да има политици. Категорично изключват „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Възраждане” като партньори. Най-напред новата власт трябва да се заеме с бюджета за догодина. Не смятат, че ще се стигне до сериозната дупка между приходи и разходи, както прогнозира служебната власт - има как важните разходи за хората и бизнеса да се запазят, като срещу това да не стои вдигане на данъците.

„Казваме какви са приоритетите ни и разговаряме с тези, които са готови да подкрепят. Джентълменските споразумения се основават на доверие. В момента това доверие е счупено, така че трябва да се мине през документ, който да фиксира ясно програмата по която ще работи правителството”, обясни Николай Денков.

За ГЕРБ-СДС след 27 октомври трябва да имаме редовно правителство с ясна политическа отговорност. Не зачеркват предварително никоя от формациите, но гледат основно към евро-атлантическите партии. Справяне със сериозното разминаване между приходите и разходите на държавата е най-важната задача, която стои пред новата власт. Не мислят за вдигане на данъци, но ще са нужни мерки за овладяване на харчовете, и политици, които да застанат зад тях.

„Трябва да има правителство, което да поеме ясната политическа отговорност, а не да се крие зад мнимата фигура на един министър-председател, който някои колеги наричат равно отдалечен от всички. Това няма да сработи и няма да доведе до нищо. Това ще задълбочи кризата, затова ние искаме ясна политическа отговорност и предприемане на мерки и реформи”, твърди Теменужка Петкова.

Целия репортаж гледайте във видеото.