16-дневният фестивал привлича милиони със своята бира, традиция и дива атмосфера

Октоберфест в Мюнхен е 16-дневно парти. Баварският фолклорен фестивал привлича милиони със своята бира, традиция и дива атмосфера, но има и по-тъмна страна с много препиване.

Фестивалът е натоварен период за Силя Штайнберг, която управлява една от най-големите бирени шатри - Ховброй. Дълго време силните управители на бирени палатки на фестивала били все мъже. „Преди 30 години беше намеслимо, че жени да вършат това, но времената се промениха и всички жени управители на палатки са израснали с това. Те заслужават уважение във всеки бизнес”, разказва Силя Штайнберг.

Бамберг - бирената столица на света (ГАЛЕРИЯ)

Тя и нейният екип пристигат точно на време за откриването. На фестивала има 14 големи шатри. Само няколко от тях се управляват от жени. Октоберфест се счита за най-големия фолклорен фестивал в света. Всяка година 6 милиона посетители идват да се насладят на бира и баварска култура.

Традиционните роли на половете са олицетворени от Ледерхозен и Дирндл, народни облекла, носени съответно от мъже и жени. Алкохолът и флиртът вървят ръка за ръка. Но понякога хората прекаляват. Наоколо е като ловен сезон. Трябва да се пазиш. Алкохолът влияе зле на мъжете. Това е тежка среда за жените, които работят на Октоберфест.

Парад с традиционни облекла и духова музика на Октоберфест (ВИДЕО)

А за Силя успехът се измерва в литри. Миналата година нейният екип сервирал повече от 780 хиляди литра бира на фестивала, с приблизителен оборот от милиони. Тя има 550 служители, работещи в и около шатрата. Казва, че да си жена понякога има своите предимства. „В известен смисъл е сладко, когато вляза и хората от охраната ми. Сладко е, как те оценяват като жена”, допълва тя.

Но зоната около бирените шатри може да бъде опасно място за жените, особено за посетителите от женски пол.

Вече има безопасно място, където Лиза Льофлер и най-големият екип предлагат подкрепа на всеки, който е претърпял тормоз. До средата на Октоберфест, вече имаше 180 случая. Без значение как е облечена една жена, как се държи и дали е пияна, тя има право да празнува без да бъде тормозена.

Въпреки недостатъците на тяхната работа, жените управители на бирените палатки знаят, че радостта, парите и чистият адреналин от работата на Октоберфест са пристрастяващи.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.   

Редактор: Виктория Гетова