Първите дипломати на страните от Съюза заседаваха в Люксембург

Министърът на външните работи Иван Кондов представи България в редовното заседание на Съвет „Външни работи'“ на ЕС, което се проведе в Люксембург днес. Сред акцентите в работата на министрите бяха руската военна агресия срещу Украйна, обстановката в Близкия Изток, предстоящите избори в Грузия и Молдова, ситуацията в Африканския рог (Судан и Сомалия) и във Венецуела, както и отношенията Армения-Азербайджан, съобщават от МВнР.

Специално участие в работата на Съвета взе британският външен министър Дейвид Лами, с когото бяха обсъдени въпроси в областта на Общата външна политика и политика за сигурност, Близкия изток, Украйна, и други. За първи път в дискусията се включи по видеоконферентна връзка и новият външен министър на Украйна Андрий Сибиха. Участие взе и Дейвид О‘Съливън, специален пратеник по прилагането на санкциите на ЕС.

Министрите се фокусираха върху необходимостта от продължаване на военната подкрепа за Украйна, отблокиране развитията на траншовете по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), операционализиране на Фонда за подпомагане на Украйна и доброволните финансови приноси. Беше подчертана необходимостта от бързо завършване на стратегическия преглед на Мисията за подпомагане, продължаването на работата по ангажиментите за сигурността, Механизма за сътрудничество по заеми за Украйна и предоставянето на спешна помощ за укрепване на енергийната сигурност на страната с оглед на наближаващия тежък зимен период.

Българският външен министър подчерта продължаващата подкрепа, която нашата страна оказва на Украйна, необходимостта от целенасочени мерки за поддръжка на енергийната система на страната и пълното прилагане на санкциите срещу агресора. Той акцентира и върху дипломатическите усилия в рамките на ООН за допълнителна подкрепа за Украйна на международно равнище, предава МВнР.


Съветът обсъди и сложната ситуация в Близкия Изток една година след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел. Беше отчетена влошаващата се обстановка на сигурност и опасностите от разпространението на конфликта в региона.

''България е силно притеснена от бързото влошаване на ситуацията в Ливан, от тежката хуманитарна криза, в която се намира страната. Ние трябва да работим с всички фактори в региона, в тясно сътрудничество със САЩ и Франция, с цел предотвратяване на по-нататъшното разрастване на конфликта'', заяви в своето изказване министър Иван Кондов.  

Министрите дискутираха политическата ситуация в Грузия. ''Ние следим с безпокойство нарастващата политическа конфронтация в Грузия и предстоящите избори ще бъдат тест за демократичните институции и стратегическите цели на страната, свързани с европейската интеграция на страната '', заяви българският първи дипломат.  Демократична и европейска Грузия е сред важните условия за сигурност и стабилност в района на Черно море, допълни той.

Съветът разгледа и предстоящите избори и референдум относно вписването на европейската интеграция в конституцията на страната в Молдова, насрочени за 20 октомври тази година. ''България силно вярва и подкрепя европейското бъдеще на Молдова. Ние трябва продължим с оказването на съдействие на страната в този важен за нея момент на избор’’, изтъкна в изказването си министър Иван Кондов.

Съветът обсъди и продължаващия въоръжен граждански конфликт в Судан, който е довел до масово разселване, остър недостиг на храна и вода и срив на важни основни услуги като здравеопазване. Хуманитарната обстановка е катастрофална в африканската държава. В световен мащаб това е най-голямата хуманитарна криза, вкл. с броя вътрешноразселени лица - над 10 млн. На ръба на оцеляването е 25% от населението на Судан. Бежанците в съседни страни са 2.2 млн., а нуждаещите се от помощ са 25 млн. Министрите се обединиха около необходимостта от намеса на международната общност с цел воюващите страни да прекратят насилието и да седнат на масата за преговори.

 

Редактор: Ина Григорова