Темата коментират Пламен Донев и Станислав Попдончев

Информация за това, че България е страната с най-висок данък добавена стойност се появи в медийното пространство. Темата коментират преподавателят по данъчно облагане и член на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители Пламен Донев и зам.- председателят и главен финансов директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Философията на българската система е да има единна ставка върху всички облагаеми стоки и услуги. За разлика от другите държави в Европейския съюз, където се прилагат различни диференцирани ставки“, заяви Донев.

Папазов: ДДС ставките за стоките от първа необходимост и лекарствата трябва да са диференцирани

„Ако говорим за диференцираните ставки, специално за храните, ние в момента имаме намалена такава за хляб и брашно. Тоест трябва да гледаме за кои храни става въпрос. Въпросът е доколко трябва да се вдигат данъчните ставки и дали изобщо трябва? Имаме ясна позиция на Българската стопанска камара и на всички работодателски организации, че поне до влизането в еврозоната, трябва да се запази настоящият данъчно-осигурителен модел и да не се повишава данъчно-осигурителната тежест“, посочи Попдончев.

Гостите коментираха и държавния бюджет за следващата година. „Ние нямаме проблем с приходната част на данъците. Големият бюджетен дефицит от 18 млрд. лв., който се очертава, е резултат само от действащите политики, приети от Народното събрание“, обясни Попдончев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева