Властите определиха случилото се като терористична атака

Терористична атака беше извършена срещу националната авиокосмическа компания на Турция – ТУСАШ, близо до Анкара. Четирима души са загинали, а 14 са ранени, съобщиха турските власти. Двама терористи - мъж и жена са били елиминирани.

Видео: Ройтерс

В района се е чула силна експлозия, последвала е и стрелба пред входната врата на завода. До момента причината за взрива не е ясна, някои турски медии съобщиха, че атентатор-камикадзе се е самовзривил, но това не е потвърдено официално.

На мястото са изпратени специални екипи на полицията.

„Извършено е терористично нападение срещу съоръженията на ТУСАШ в Кахраманказан, Анкара. За съжаление, имаме загинали и ранени хора”, заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая  в социалната мрежа X. 

Няма данни за пострадали българи, казаха от МВнР пред БТА. Посолството ни в Анкара продължава да следи с повишено внимание ситуацията. 

„Категорично осъждаме всяка форма на насилие или тероризъм", написаха от външно министерство в X. 

Компанията, където е станало нападението, е държавна. Тя е една от най-важните в отбранителната индустрия на Турция и произвежда както граждански самолети и хеликоптери, така и KAAN- първите турски бойни самолети.

„Това е изключително чувствителен сектор от турската отбранителна индустрия. 80 процента от износа на турски оръжия се дължи на нея. И не говорим само за самолета KAAN. В атакувания завод се произвеждат известните дронове „Байрактар”. Годишно печалбите от тези оръжия са около над 10 милиарда долара. Това е оръжието, което присъства в Либия, Армения, Азербайджан, Украйна”, коментира арабистът професор Владимир Чуков.

Видео: Ройтерс

По думите му в конкретния случай става дума за „вътрешен проблем на турската държава”. „Като гледам колко души са нападателите – не става въпрос за чужда държава, която да е осъществила това терористично нападение. Дроновете „Байрактар” се използват много активно от турските въоръжени сили в Северен Ирак и в Северна Сирия - срещу подразделения било то на сирийските кюрди или пък на ПКК, които продължават да действат на територията на съседен Ирак”, подчерта той.

Според него „кюрдите са били много смъртоносно ударени някъде от съседните арабски държави”. „Това е една от версиите. Другата е свързана със скорошната смърт на Фетхуллах Гюлен, който беше един от враговете на Реджеп Ердоган. Турският президент беше категоричен, че ще „продължат да изкореняват гюленистите по цял свят. Моето усещане е, че, може би, обичайните заподозрени имат много по-голям опит, много по-голяма мотивировка. Но нищо не се знае, тъй като първо трябва да се види дали има атентатор камикадзе, откъде са дошли тези хора”, посочи професор Чуков.