Умна пижама следи качеството на съня (СНИМКА)

Подобен тип спално облекло може да допринесе за подобряването му

Изследователи от САЩ разработиха умна пижама, която следи качеството на съня и може да допринесе за подобряването му. Отговорът на бляновете за добър сън може да се крие в данните, събрани от спалното ви облекло, предаде БТА.

 

Нетрадиционната пижама е дело на специалисти от Масачузетския университет в Амхърст. Тя ще разполага с вградени самозахранващи се сензори, които да осигуряват ненатрапчиво и продължително наблюдение на сърдечния ритъм, дишането, позата, в която спим. Това всъщност са и ключовите показатели за добрия сън.

 

Пет физически симптома на стреса (ВИДЕО)

„Нашата интелигентна пижама преодоля многобройни технически предизвикателства. Необходимо беше незабележимо да вградим сензорните елементи и преносимите източници на енергия във всекидневно облекло, запазвайки същевременно теглото, усещането, комфорта, функция и здравина на познати дрехи и тъкани. Работихме съвместно с компютърни учени и електроинженери, за да обработим безбройните сигнали от сензорите, така че да получим ясна и лесна за разбиране информация”, обяснява ръководителят на изследователския екип Триша Л. Андрю.

Сънят помага в битката с рака и стареенето

Ползите от съня са известни от дълго време. Когато той е достатъчен, на организма се осигурява защита срещу стрес, инфекции и редица болести, напомнят здравни експерти. Добрият сън помага и за по-добрата работа на мозъка.

Въпреки че знаят колко е полезен сънят, повечето хора не си го набавят в достатъчни количества или допускат компромиси с качеството му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.