Според Американската психологична асоциация хроничният стрес може да повлияе на физиката и психиката ни

Стресът е нормално явление в живота ни. Ако обаче не се справяме с овладяване на напрежението, той може навреди на здравето ни, отношенията в семейството, работата. В дългосрочен план може да се превърне дори в хроничен проблем. Според Американската психологична асоциация този тип стрес е постоянен и продължава дълго време и влияе на човешката физика и психика.

Как да се справим със сутрешния стрес?

Физическите признаци на стреса са главоболие, умора, проблеми със съня, неспособност за концентрация, разстроен стомах, раздразнителност. Дарик съобщава за oще 5 физически симптома на стреса:

1. Мускулни потръпвания

Много хора, които се оплакват от подобни потрепвания, също така казват, че са уморени или стресирани. Те се наблюдават, когато малките мускули започват да се съкращават като резултат от стреса. Това се случва по раменете, глезените, лицевите мускули. В този случай е важно да се успокоите и да отпуснете максимално своето тяло.

2. Зъбни проблеми

Стресът кара хората да скърцат със зъби не само насън, но и през деня. Това може да доведе до лицеви болки и зъбни проблеми.

Експерти препоръчват прясно мляко с куркума за добър сън

3. Акне

Стресът може да не провокира пряко появата на акне, но моменти на напрежение водят до появата му. Когато хората са под психологичен или физически стрес, те не се хранят добре, не се наспиват, променят навиците си. 

4. Възпалени подутини по кожата

Те се появяват внезапно по кожата, провокирайки неприятна болка. Стресът е един от основните фактори, които предизвикват появата на този тип образувания. Те могат да се задържат до 6 седмици. Нужно е да отделяте повече време за почивка, да започнете да упражнявате любимо хоби, за да се разсеете от стреса на работното място.

5. Косопад

Когато сме под стрес, нашата коса е много по-склонна да пада. Причината е, че стресът може да накара белите кръвни телца да атакуват космените фоликули. Според д-р Даниел К. Хол-Флавин са налице три състояния на падане на косата, които могат да се дължат на хроничен стрес. За да се справите с такъв проблем, е желателно да промените начина си на живот, така че да подобрите самочувствието си. Може да се консултирате и с лекар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.